Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Rolls-Royce направи най-луксозния и най-скъп SUV на планетата

10 май 2018, 16:23 часа • 8665 прочитания

Британската марка Rolls-Royce представи първия в историята си кросоувър. Той се казва Cullinan в чест на най-големия диамант, украсяващ короната на Британската империя. Затова и това ще бъде най-скъпият и най-луксозен SUV на планетата.

За разлика от големия си конкурент Bentley Bentayga, построен на една платформа с още два всъдехода - Volkswagen Touareg и Audi Q7, Rolls-Royce Cullinan не използва платформата на масовите модели на BMW. В енеговата основа е алуминиевето шаси, което е в основата на седана Rolls-Royce Phantom VIII. Предното окачване е разработено специално за новия модел, като към шасито има свързани система за задвижване на четирите колела и завиваща задна ос. Теглото на модела е 2600 кг.

За подобряване на удобството при пътуване кросоувърът е оборудван със специални пневчатични възглавници с увеличеп обем. Затова и британците определят пътуването с този автомобил като „полет с летящо килимче”. За активация на всъдеходния режим на шасито е достатъчно да се натисне специален бутон на централната консола.

Дизайнът на Cullinan повече се доближава до флагмана на британската марка Phantom, отколкото със седана Ghost. Задните врати се отварят срещу посоката на движение, като това е единственият модел в света, при който конструкторите са взели такова решени. Разстоянитео между двете оси също е рекордно за класа - 3295 мм, което е с цели 300 мм повече от това на големия конкурент Bentley Bentayga. Със същия показтел мое да се похвали само удължената версия на Cadillac Escalade. Цялата дължина на всъдехода е 5341 мм.

Под капака е поставен напълно преработен V12 двигател с обем 6,75 литра. Той има две турбини, а мощността е 571 к.с. Максималният въртящ момент от 850 Нч е достъпен при 1600 об/мин., като по този показател малко отстъпва на същия мотор, поставян на Rolls-Royce Phantom VIII (900 Нм).

Типично за марката интериорът е много луксозен със симетричен преден панел, изобилие от натурално дърво и с кръгли метални дефлектори на климатичната система. Задните места могат да бъдат три във вид на прибиращ се диван. Другата възможност е с две отделни кресла с макивен подлакътник между тях, на който има поставки за чаши за шампанско. От багажника се подава специална пейка за пикници сред природата. В салона има и специална преграда, отеляща пътниците от шофьора, която намалява шумовете.

Всичко това води и до сериозна цена, като се очаква в Европа тя да стартира от 265 000 евро. Поръчки вече се приемат, като първите автомобили ще бъдат доставени на клиентите в началото на 2019 г.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес