Rolls-Royce направи най-луксозния и най-скъп SUV на планетата

9143
Rolls-Royce направи най-луксозния и най-скъп SUV на планетата
Снимка: Rolls-Royce

Британската марка Rolls-Royce представи първия в историята си кросоувър. Той се казва Cullinan в чест на най-големия диамант, украсяващ короната на Британската империя. Затова и това ще бъде най-скъпият и най-луксозен SUV на планетата.

За разлика от големия си конкурент Bentley Bentayga, построен на една платформа с още два всъдехода - Volkswagen Touareg и Audi Q7, Rolls-Royce Cullinan не използва платформата на масовите модели на BMW. В енеговата основа е алуминиевето шаси, което е в основата на седана Rolls-Royce Phantom VIII. Предното окачване е разработено специално за новия модел, като към шасито има свързани система за задвижване на четирите колела и завиваща задна ос. Теглото на модела е 2600 кг.

Само за богаташи – 6 много скъпи автомобила от Женева

Хиляда конски сили, 6 или 7-цифрени суми в евро и ограничен тираж. Тези автомобили са предназначени само за най-богатите хора на планет...

За подобряване на удобството при пътуване кросоувърът е оборудван със специални пневчатични възглавници с увеличеп обем. Затова и британците определят пътуването с този автомобил като „полет с летящо килимче”. За активация на всъдеходния режим на шасито е достатъчно да се натисне специален бутон на централната консола.

Дизайнът на Cullinan повече се доближава до флагмана на британската марка Phantom, отколкото със седана Ghost. Задните врати се отварят срещу посоката на движение, като това е единственият модел в света, при който конструкторите са взели такова решени. Разстоянитео между двете оси също е рекордно за класа - 3295 мм, което е с цели 300 мм повече от това на големия конкурент Bentley Bentayga. Със същия показтел мое да се похвали само удължената версия на Cadillac Escalade. Цялата дължина на всъдехода е 5341 мм.

Под капака е поставен напълно преработен V12 двигател с обем 6,75 литра. Той има две турбини, а мощността е 571 к.с. Максималният въртящ момент от 850 Нч е достъпен при 1600 об/мин., като по този показател малко отстъпва на същия мотор, поставян на Rolls-Royce Phantom VIII (900 Нм).

Типично за марката интериорът е много луксозен със симетричен преден панел, изобилие от натурално дърво и с кръгли метални дефлектори на климатичната система. Задните места могат да бъдат три във вид на прибиращ се диван. Другата възможност е с две отделни кресла с макивен подлакътник между тях, на който има поставки за чаши за шампанско. От багажника се подава специална пейка за пикници сред природата. В салона има и специална преграда, отеляща пътниците от шофьора, която намалява шумовете.

Британци правят от Range Rover най-луксозния всъдеход на света

Британското ателие Overfinch обяви, че ще направи „най-луксозния всъдеход в света”. Автомобилът ще бъде изграден на базата ...

Всичко това води и до сериозна цена, като се очаква в Европа тя да стартира от 265 000 евро. Поръчки вече се приемат, като първите автомобили ще бъдат доставени на клиентите в началото на 2019 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com