SEAT Ateca се превърна в спортен кросоувър с името Cupra (тест-драйв)

17588
Снимки:

Най-спортните модели в гамата на испанската марка SEAT вече повече от дузина години носят името Cupra. През миналата година Cupra беше обособена като самостоятелна марка. Поради нарастващото търсене на кросоувъри, инженерите от Марторел избраха първият модел на Cupra да бъде именно спортна версия на Ateca. Кросоувърът SEAT Ateca се радва на нестихващ интерес вече повече от 2 години, но за хората с гореща кръв стандартните двигатели не са достатъчно мощни. За тях новата Cupra Ateca е въоръжена с цели 300 конски сили, динамично окачване с регулируеми амортисьори и дрезгав рев от четирите ауспухови тръби. Новата Cupra Ateca притежава всички качества на своя цивилен близнак, като просторен салон и голям багажник, но когато решите да се забавлявате и натиснете здраво газта, ще се радвате на директното управление и стабилното пътно поведение на спортен автомобил, който доставя удоволствие във всеки един момент.

Новият модел се различава от оригиналния SEAT Ateca с ново лого и по-остри черти. Предната горна решетка е проектирана под формата на клетъчна структура и носи новото лого на марката Cupra. На долната решетка е поставен надпис CUPRA от алуминий. В бронята на спортната Ateca има допълнителни въздухозаборници. От двете страни на колелата се открояват блестящи черни детайли, сред които релсите за закрепване на багажник на покрива, рамките на страничните прозорци и корпусите на огледалата. Спортната Cupra е качена стандартно на 19-инчови колела.

В задната част най-голямо впечатление правят четирите хромирани изпускателни тръби, интегрирани в черния дифузьор, над които има пет вентилационни отвора. Капака на багажника също има новото лого на Cupra, монтирано върху карбонова подложка. Под големия спойлер на ръба на покрива са поставени черни аеродинамични елементи. За новата Cupra Ateca се предлагат шест различни ексклузивни цвята - син Energy Blue, червен Velvet Red (на снимките), сребърен Shining Silver, сив Rhodium Grey, черен Magic Black и бял Nevada White.

Галерия: Синьо лято и горещи испански страсти с новата Cupra Ateca

Още със сядането, Cupra Ateca посреща шофьора с мека алкантара, покриваща спортните седалки и панелите на вратите. Седалките са много удобни и имат добри странични опори, които задържат тялото при динамично шофиране. Много елементи от таблото са взети директно от стандартния модел. За разлика от SEAT Ateca обаче, виртуалното табло е стандартно и няма аналогови индикатори. Управлението на новата Cupra Ateca се осъществява от многофункционален спортен волан с плоска долна част, покрит е с гладка кожа отгоре и отдолу и перфорирана кожа в зоните за хващане.

Централната част на волана, както и страните на седалките, са покрити с карбонови нишки. Ако желаете, можете да поръчате и таблото с карбон. Надписът 4Drive, разположен до селектора на 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител напомня, че Cupra Ateca е оборудвана със задвижване на всички колела. На кръглия превключвател за режимите на шофиране се е появила нова картинка - малък флаг, който активира режима Cupra. Спортният режим на шофиране е заменил режима Eco в стандартната Ateca. Мултимедийната система с 8-инчов сензорен екран реагира бързо на натискане. В съответствие със спортния външен вид има и спортен режим на изображенията, който показва стойностите на ускорението по отношение на гравитационното ускорение g. За зареждане на смартфони са налични USB конектори, като стандартно е възможно дори безжично индуктивно зареждане. На спортния изглед от колата могат да се насладят не само шофьорът и съседът до него, но и пътниците на задните седалки. Задният ред също е тапициран с алкантара и е оборудван със зарядни устройства за телефони. Салонът е просторен и дори високи хора пътуват удобно на дълги разстояния.

За задвижването на Cupra Ateca се използва 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор 2.0 TSI, който разполага с максимална мощност от 300 конски сили. Спортният кросоувър прехвърля цялата тяга на асфалта, използвайки 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител и задвижване на всички колела с възможност за електронен контрол. Скоростната кутия превключва предавките бързо, като при необходимост от пъргаво ускорение при изпреварване с ограничена видимост, сваля от седма до трета предавка. Мощният двигател без усилие се справя с тежащия почти 1,6 тона автомобил. Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 5,2 секунди, но според хронометъра, автомобилът може да се ускори дори по-бързо. Двигателят има много сила, но за да разполагате с максималните 400 Нм, трябва да достигнете 2000 оборота в минута. В този момент разходът е почти 10 л/100 км. Приблизително толкова е и консумацията в града.

Огромният потенциал на задвижващия агрегат на Cupra Ateca е допълнен от типични за спортните коли субстанции. В режим Cupra, обозначен с кариран флаг на въртящия се селектор за смяна на режимите, пътното поведение на спортната Ateca е много по-стабилно от това на стандартната версия. Страничното наклоняване в завоите е сведено до минимум, а регулируемите амортисьори и прецизният контрол помагат на Cupra да описва завоите като по релси. Кормилното управление осигурява на водача отлична обратна връзка с пътя и му дава увереност да шофира динамично. Благодарение на сравнително ниския център на тежестта, Cupra Ateca е стабилна и предвидима, като почти няма склонност към недозавиване. Ако прекалите с газта, можете да разчитате на бдителната електроника, която помага да не излизате от пътя.

Ако не шофирате в режим Cupra, гъвкавият испански кросоувър е удобен за пътуване и на дълги разстояния, като може да харчи 6,5 литра на 100 км. Окачването на Cupra Ateca работи перфектно и не е твърдо. Седалките са поставени високо, така че усещането за шофиране е типично за SUV. На задните седалки има много място, багажникът е с капацитет от 485 до 1579 литра. С опционалната спирачна система Brembo, от скорост 100 км/ч до пълно спиране, автомобилът се нуждае само от 35 метра, което е по-малко от стандартния модел. У нас цената на Cupra Ateca започва от 83 500 лева. За всички приятни опции могат да бъдат похарчени още 6880 лева, така че крайната цена ще прехвърли 90 000 лева.

Технически характеристики

Cupra Ateca 2.0 TSI 4DRIVE DSG

Размери

Дължина: 4376 мм

Широчина: 1841 мм

Височина: 1615 мм

Междуосие: 2631 мм

Собствено тегло: 1540 кг

Вместимост на резервоара: 55 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров бензинов редови с турбокомпресор

Работен обем: 1984 куб. см

Максимална мощност: 300 к.с. при 5300-6500 об/мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 2000-5200 об/мин

Скоростна кутия: 7-степенна автоматична с двоен съединител

Динамика

Максимална скорост: 247 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 5,2 секунди

Среден разход: 7,4 л/100 км

Вредни емисии СО2: 168 г/км

Базова цена на модела: 83 500 лева с ДДС

 

КОНКУРЕНТЪТ

Audi SQ2 quattro

Размери

Дължина: 4210 мм

Широчина: 1802 мм

Височина: 1524 мм

Междуосие: 2594 мм

Собствено тегло: 1485 кг

Вместимост на резервоара: 55 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров бензинов редови с турбокомпресор

Работен обем: 1984 куб. см

Ateca се казва първият кросоувър на SEAT

Както се оказа, първият кросоувър от Марторел ще се казва Ateca, а не Aran, както се спекулираше в медиите през последните седмици. Не ...

Максимална мощност: 300 к.с. при 5300-6500 об/мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 2000-5200 об/мин

Скоростна кутия: 7-степенна автоматична с двоен съединител

Динамика

Максимална скорост: 250 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 4,8 секунди

Seat представи купе и хечбек Leon Cupra

Днес Seat представи Seat Leon Cupra и Cupra 280. Двата модела разчитат на 4-цилиндров, 2,0-литров TSI турбо двигател, който генерира ст...

Среден разход: 7,0 л/100 км

Вредни емисии СО2: 159 г/км

Базова цена на модела: 89 682 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: SEAT

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com