Skoda Scala се изкачи до класа на Golf (тест-драйв)

26778
Снимки:

В гамата на Skoda се появи изцяло нов модел. Името му е Scala (ударението е на първото А) и в превод от латински означава стълба. Новият хечбек с 5 врати замества Rapid Spaceback в гамата на Skoda, но вече е значително по-голям и се е изкачил на нивото на лидера в компактния сегмент Volkswagen Golf. Новата Scala ще атакува европейските пазари с типичните за Skoda силни страни – щедро пространство, двигатели и технологии от Volkswagen, умни решения Simply Clever и всичко това на конкурентна цена, по-ниска от тази на утвърдените модели в компактния сегмент. Новата Scala не изневерява на принципите на Skoda и отново се превръща в модела с най-добро съотношение между цена и предлагани ползи за потребителите.

Новата Skoda Scala е първият модел на чехите, построен върху модулната платформа MQB-A0. Дължината на хечбека от 4,36 метра превъзхожда Volkswagen Golf (4,26 метра), широчината от 1,79 метра е почти същата с германския еталон, който губи и в междуосието със своите 2,62 метра срещу 2,65 метра за чешкия хечбек. Единствено на височина новата Scala е по-ниска от Golf с 3 сантиметра.

Новата Skoda Scala може да се гордее с външния си вид, който е заимстван от спортния прототип Vision RS, представен през миналата година. В стилната предна част изпъква широката радиаторна решетка, като от двете страни са стреловидните фарове с LED светлини. Новост в задната част са извитите светлини, между които на черен фон гордо стои надпис Skoda вместо логото на марката. Спортният пакет комбинира 18-инчови алуминиеви джанти вместо стандартните 16-инчови колела.

Галерия: Skoda Scala по живописните пътища на адриатическото крайбрежие

Влизайки в салона на Skoda Scala приятно съм изненадан от новото оформление на интериора, което досега не е познато от други модели на марката. Обяснимо в най-високото ниво на оборудване Style материалите в интериора са много качествени, а сглобката е смайващо прецизна, така че всички фуги са еднакви. Точно пред мен е поставен 10,25-инчов цифров виртуален кокпит, който се появи за първи път при второто поколение на Audi Q7. Воланът е скосен в долната си част, а някои от детайлите са познати от последните модели на Volkswagen. На централната конзола се намира 9,2-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система, който в базовата версия е 6,5-инчов. В салона има много отделения за предмети, дълбоки ниши във вратите, джобове в гърбовете на предните седалки и жабка с обем 6 литра.

Лесно и бързо заемам много удобна позиция за шофиране, благодарение на това, че кормилната колона се регулира в дълбочина и височина, а седалката ми се повдига на височина. Предните седалки са много удобни, дори и със страничните опори, които придържат пътниците в завои. Между предните седалки е поставен подлакътник с ниша. Под шофьорската седалка е скрита светлоотразителната жилетка.

На втория ред има щедро пространство за краката и главите на пътниците, но там седят удобно двама човека. Багажникът с обем 467 литра е най-големият в сегмента, а със сгънати задни седалки достига 1410 литра. Капакът на багажника може да бъде с електрическо задвижване, което се задейства сензорно с крак.

Както всички съвременни модели на Skoda, така и Scala има множество умни решения от фирмената гама Simply Clever, като чадър във вратата на шофьора, двоен под на багажника, мрежи и куки за закрепване на багаж, джобове, ниши и USB портове за пътниците отпред и отзад. От вътрешната страна на капака на резервоара за гориво е закрепена стъргалка за лед. Още в базовото оборудване Skoda Scala има електрически прозорци и огледала за обратно виждане, климатик, аудиосистема, 6 въздушни възглавници, стабилизираща система, технология за автоматично спиране и спазване на зададената лента. Най-високата версия Style е оборудвана с двузонов климатроник, парктроник, круиз контрол, Bluetooth и безконтактен достъп.

При старта на продажбите през този месец, новата Skoda Scala дебютира с четири двигателя с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Най-малкият 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор 1.0 TSI се предлага с мощност 115 к.с. и въртящ момент 200 Нм, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. По-късно към средата на годината същият агрегат ще се предлага с мощност 95 к.с.

Оптимален избор за Skoda Scala е 1,5-литровият 4-цилиндров бензинов турбомотор 1.5 TSI със 150 к.с. и тяга от 250 Нм в интервала от 1500 до 3500 об/мин. Моторът е съчетан със 7-степенната роботизирана автоматична трансмисия DSG с два съединителя, която избира оптималната предавка, така че двигателят бодро тегли колата дори с четири човека и техния багаж. Агрегатът е оборудван със система за изключване на два от цилиндрите и разходът на гориво е 6,4 л/100 км в града и 4,2 л/100 км в извън него.

Още по-икономичен обаче е турбодизеловият двигател 1.6 TDI с мощност 115 к.с., при който разходът на гориво в града е 5,1 л/100 км, а на междуселищен път може да падне до 3,6 л/100 км. Този 1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор има добър максимален въртящ момент от 250 Нм при 1500 об/мин, като стандартно е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Именно с нея агрегатът ускорява прилично, като от 0 до 100 км/ч му трябват 10,3 секунди и дава възможност за сигурно изпреварване на планински път, но е по-шумен от бензиновия мотор. Педалът на съединителя е много информативен, а скоростите се сменят прецизно.

Пътуването с новата Skoda Scala е приятно и комфортно, особено ако не я шофирате на лимита в завоите. Хечбекът вози сравнително меко, като повечето неравности се поемат от окачването. На планински път с остри завои колата не се наклонява много, особено с допустимата скорост. Управлението не е особено остро, но е относително информативно като за този клас. Ако колата е оборудвана с адаптивни амортисьори и 18-инчови джанти се управлява по-прецизно, но вози една идея по-твърдо.

Цената на новата Skoda Scala започва от 31 980 лева. По-достъпна базова версия ще струва само 28 580 лева. С тази атрактивната цена, новият компактен хечбек бие конкурентите си по цена и се превръща в заплаха за лидерите в компактния сегмент.

Технически характеристики

Skoda Scala 1.5 TSI 7DSG

Размери

Дължина: 4362 мм

Широчина: 1793 мм

Височина: 1456 мм

Междуосие: 2649 мм

Собствено тегло: 1265 кг

Вместимост на резервоара: 50 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем: 1498 куб.см

Максимална мощност: 150 к.с. при 5000-6000 об/мин

Максимален въртящ момент: 250 Нм при 1500-3500 об/мин

Скоростна кутия: 7-степенна автоматична DSG

Динамика

Максимална скорост: 219 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 8,2 секунди

Среден разход: 5,0 л/100 км

Вредни емисии СО2: 113 г/км

Цена на модела Style: 40 770 лева с ДДС

 

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen Golf 1.5 TSI 7DSG

Размери

Дължина: 4258 мм

Широчина: 1790 мм

Височина: 1492 мм

Междуосие: 2620 мм

Собствено тегло: 1202 кг

Вместимост на резервоара: 50 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем: 1498 куб.см

Skoda отвори нова страница в историята си

  Компанията Skoda представи своя най-нов модел – Scala, който ще замени отиващия си Rapid. Чехите са категорични, че хечбе...

Максимална мощност: 150 к.с. при 5000-6000 об/мин

Максимален въртящ момент: 250 Нм при 1500-3500 об/мин

Скоростна кутия: 7-степенна автоматична DSG

Динамика

Максимална скорост: 216 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 8,3 секунди

Skoda показа какъв ще бъде следващият Rapid

Чешката компания Skoda публикува нови изображение на концептуалния си модел Vision RS, чиято световна премиера ще се състои по време на...

Среден разход: 5,1 л/100 км

Вредни емисии СО2: 116 г/км

Цена на модела Highline: 45 111 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com