Следващата Toyota Prius ще бъде със слънчеви батерии

2242
Следващата Toyota Prius ще бъде със слънчеви батерии
Снимка: Toyota

Японският производител Toyota се готви да оборудва следващото поколение на най-популярния хибрид на планетата – Prius, със слънчеви батерии, съобщава изданието Autonews.

Панелите за слънчевите батерии ще бъдат разположени на покрива на автомобила и ще зареждат акумулаторите, докато машината е паркирана. Използването на енергия от слънцето цели да усили позиции на хибрида в сегмента на „зелените” автомобили, където конкуренцията е все по-силна.

Според експертите на Toyota въвеждането на подобна технология ще повиши с около 10% ефективността на хибрида. Освен за зареждане на акумулаторите слънчевите батерии ще бъдат използвани и за снабдяване с енергия на различни системи на автомобила като електрическите стъкла, осветлението и климатика.

По-рано компанията предложи като опция технологията Solar Roof за Prius, но тя не можеше да зарежда акумулаторите на автомобила и бе използвана единствено за снабдяване с енергия на системата за вентилация на въздуха. Така превозното средство не прегряваше, докато стои на слънце.

Новата технология ще се предлага за версиите на Prius, предназначени за пазарите в Европа и Япония. За САЩ въвеждането на слънчевите батерии са под сериозна въпросителна, тъй като са от олекотен материал, който няма да издържи на американските тестове за безопасност.

Предстои да бъде решен и друг въпрос – дали слънчевите панели да бъдат предлагани в стандартното оборудване на модели или да бъдат достъпни срещу доплащане. В Toyota обаче са категорични, че ще използват технологията и за други свои хибридни автомобили, а не само за Prius.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com