X
 
 

Sony също изненада със свой автомобил

1484 0
Sony също изненада със свой автомобил
Снимка: Sony
Музикалната компания Sony представи концептуалния модел Vision-S по време на изложбата за потребителска техника CES в Лас Вегас, но категорично обяви, че няма намерение да навлиза в автомобилната индустрия. Идеята на прототипа е да покаже техническите възможности на компанията. Според ръководителя на проекта - Изуми Каванаши, това е приносът на Sony към еволюцията на автомобилите.

"Ето това можем да направим с автообила, като използваме собствени възможности и технологии. Идеята е да създадем място, на което човек може да се отпусни да се чувства в максимална безопасност", коментира Каванаши.

Sony възражда класическия PlayStation (ВИДЕО)

Япoнcĸaтa ĸoмпaния Ѕоnу ce пpиcъeдини ĸъм тeндeнциятa зa cъздaвaнeтo нa мини ĸoнзoли c peтpo cтил и пpeдcтaви мaлĸaтa ĸoнзoлa РlауЅtаtі...

Vision-S се задвижва се с електричество и разполага с някои иновационни системи, които изненадват дори експертите. Колата на Sony е оборудвана с 33 датчика, сред които радари и лидари. Благодарение на тях, системаа може да открива и разпознава хора и предмети, намиращи се извън автомобила. В салона са поставени датчици ToF, които правят същото, като от компанията уточняват, че всички системи при модела отговарят на автономност от второ ниво.

Интериорът на електромобила на Sony се отличава с изобилие от екрани. Има огромни информационно-развлекателни дисплеи на подглавниците на предните седалки, а също така и панорамен тъч-скрийн на приборния панел. Списъкът допълват специални екрани, които в реално време предават картина от камери, вградени във предната част на автомобила.

Друга особеност на Vision-S е системата "360 Reality Audio", която е разработка на Sony и гарантира идеална акустика в салона на колата. Колоните са вградени в седалките на автомобила, който впрочем е изграден на платформата EV на производителя на резервни части и оборудване Magnа.

Все пак за създаването на машината Sony е ползвала помощта на външни компании. В проекта участват фирмите BlackBerry, Bosch, Qualcomm, NVIDIA, Continental, HERE, Elektrobit, Gentex Corporation, ZF и Benteler.

Турският електромобил - сбъднатата мечта на Ердоган (СНИМКИ И ВИДЕО)

Президентът Ердоган представи прототип на първия електромобил турско производство. Турция влиза в бизнеса с електромобили през 2022 г.,...

Задвижването на електромобила е поверено на два електромотора със съвкупна мощност 200 кВт. Те осигуряват ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди, като и развиване на максимална скорост от 239 км/ч. Не се съобщава обаче какъв ще е пробегът на колата, както и дали тя някога ще се появи в серийно производство.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители