Suzuki Vitara: Легенди за страстта (тест-драйв)

76640
Снимки: Христо Петров

И Vitara, като всеки друг автомобил, има пробойни в корпуса си. Но около този автомобил витае нещо очарователно. Аурата на всеможещото извън пътя предишно поколение тежи над този нов кросоувър, но за моя огромна изненада – той се справя чудесно извън пътя, много повече от очакваното. Отидох вдън гори тилилейски, в Гърция, където, за огромна моя изненада съществуват страхотни планини и завои, а не само море, прах и равна като тепсия държава, и там лично се убедих в сериозните офроуд възможности на Vitara. Но още по-впечатляващо е поведението на автомобила на пътя, с което се превърна в един от любимите ми кросоувъри по отношение на возията си. Той няма амбицията да е премиум, направен е да устои на времето и е инженерно проектиран да носи истинска наслада от шофирането. Това, че изглежда много атрактивно и е много просторен, допълва многоликия образ на напълно новия Suzuki Vitara. В пренаселения сегмент влиза още един играч, който разполага с всичко необходимо, за да се бори с хитовете в този клас.

 

Докато повечето производители от скоро размишляват върху темата за компактни кросоувъри, то Suzuki разработва идеята за малък, достъпен 4х4 от появата на първия Jimny през 1970 г. Първата Vitara се появи 18 години по-късно (1980), а в последствие Grand Vitara постави стандарти в офроуда, които дълго време бяха еталон. От дълго време обаче Vitara е в забвение. Досега. Напълно новият модел Suzuki Vitara стъпва на пазара и вади аргументи в своя полза, на които мнозина нямат отговор. Макар концепцията да е коренно различна – якият офроудър е отстъпил място на софроудър, който ще се кара предимно на асфалта, новата Vitara (забравете за Grand, няма да има) изповядва неостаряващите ценности за здравина и надеждност, но сега вече допълнени с още много: атрактивен дизайн; отлично поведение на пътя, но и много добро поведение извън него; възможности за цветова персонализация, които много разчупват визията на модела, нови трансмисии. Твърдо съм убеден, че Suzuki заслужава много по-голямо парче от пазара на компактните кросоувъри, който се предвижда да достигне до 1,5 млн. продажби до 2020 г.

 

Казвайки Vitara, човек се сеща за Suzuki, и обратно. С новата Vitara започва възраждането на марката в Европа. Тази година акцентът ще е върху Vitara, но по-късно през годината ще се появят нови 6-степенна автоматична трансмисия, както и нова 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител (ура, CVT-то изчезва), като особено важно е, че втората ще се предлага с дизелов двигател с 4х4 задвижване. Такава конфигурация в сегмента е рядкост. През 2016 г. ще видим чисто новия Baleno и чисто новия Mini Cross (който ще е модерният Jimny), фейслифт на S-Cross и два двигателя: 1,0-литров и 1,4-литров турбо бензинов. За 2017 г. е оставена появата на нов Swift и Swift Sport. Казвам всичко това, защото Suzuki има много да наваксва. В България този процес вече е в ход, а „Миркат“, официалният вносител на марката, изгражда с усилени темпове нова дилърска мрежа в страната, а скоро вероятно ще се появи и втори шоурум на марката в София.

 

Всичко обаче зависи от Vitara и за тяхно щастие това е моделът, който ще им помогне за вазръждане на марката. Легендата изглежда много по-атрактивно и модерно от S-Cross. Vitara е по-висок, но е със 125 мм по-къс от S-Cross, а междуосието е със 100 мм по-малко. Това поставя Vitara директно срещу Nissan Juke, макар да е с 40 мм по-дълъг, 10 мм по-широк и 45 мм по-висок от законодателя на Nissan в класа. Но за разлика от Juke, по който всички останали се равняват, новият Vitara е страхотен извън пътя.

ВИЖТЕ НА КАКВО Е СПОСОБЕН SUZUKI VITARA

Ще се убедя по най-трудния начин в горното твърдение. След 10-часово пътуване до Пертули, Гърция. Толкова завои и такава мъгла, придружена с 3 дни дъжд (в Гърция), не съм виждал. Но всичко е добре, когато свършва добре. Въпросното село е един от топ 5 зимни курорта (не се смейте) в Гърция. Мен ските не ме вълнуват, но за светка на това невероятният брой завои – да. И красивата планина, предлагаща наистина страхотни гледки, с много, ама много бор и ела, нещо, което е много далеч от представата за Гърция, която аз лично свързвам с вода и много прах покрай Атина. Пертули обаче е много красиво селце, със страхотни и големи къщи. Очевидно липсва битова престъпност, защото една част от тези огромни и скъпи къщи са необитаеми, но признаци да се краде липсват. Хора също няма, а по извиващия се път над острите и отсечени склонове – коли липсват. За наше щастие, защото шестте „витари“ летят, водени от тестови пилот на Suzuki. Той е абсолютно луд (в най-добрия смисъл на думата), а аз гледам да не изоставам и за миг. Докато не стигнахме до офроуд маршрута.

 

И не му загубих следите. Виждах задницата му само, когато спирахме да снимаме автомобилите. През другото време гръкът буквално летеше по тежкия офроуд, а аз пазех всеки камък и клони. Ударите под шасито и драскането на клоните буквално ми бъркаха в здравето. Докато не ми бе обяснено, че сме тук умишлено, за да видим на какво е способен Suzuki Vitara, а не да пазиме колите от надраскване. И спрях да ги пазя. Автомобилът е наистина със сериозна проходимост извън пътя, която ми бе демонстрирана в продължени на час и половина. Накрая ми се догади от друсане и клатушкане, но упражнението бе успешно: в никой от 8-членния журналистически екип не остана и грам съмнение, че Vitara бие с много своите преки конкуренти в класа. Всякакви терени, кал, дупки, остри камъни, наклони и спускания, всичко, за да видя какво се случа в режим Mud&Snow, а след това и с блокиран диференциал. Лудият грък, за който споменах, пък демонтрира ъгъла на атака и отход на Vitara, като само първия показател отстъпва на предишната Grand Vitara. Всички останали параметри (много важен е клиренсът от 185 мм), важни за офроуд, са почти идентични с тези на предишния модел. Ок, Off-Road Animal, както бе известен предишния Grand Vitara, сега не е толкова брутален, но определено е с едни гърди пред конкуренцията в класа.

 

И спокойно бих добавил, че е с едни гърди пред конкуренцията в класа, когато стане дума за динамично шофиране на пътя. Тук вече се чувствам в свои води. Асфалтът е изключително хлъзгав под постоянния дъжд и мъгла, но не се замислям и за секунда, когато водачът на колоната ни казва по радиостанциите да натиснем бутона Sport. Автомобилът буквално се преобразява и съм пръв зад лудия грък. Нямах представа защо са ни забили в тези гори, като на морето си е по-хубаво, но сега всичко ми се избистря. Областта предлага всичко необходимо – от страхотен пейзаж и офроуд трасе, до невероятни завои, през които единствено се притеснявам от падналите на асфалта камъни. Vitara буквално стои залепен, като и в този момент, когато пиша последната констатация, си спомням с удоволствие за емоциите, които този автомобил може да предложи, ако го сгазиш при едно динамично шофиране. При това не говоря за някаква огромна мощност. Агрегатът е дизелов, 1,6 литра работен обем, 120 к.с. и 320 Нм (има и бензинов 1,6 със 120 к.с.). „Вързан“ е към 6-степенна механична скоростна кутия. Тя е с малко по-къси 1-ва и 2-ра предавка за офроуд шофиране, но 3-та и 4-та са идеални за завоите. Поддържам предимно тях, за да съм близо до инструктора ни. Въртящият момент е предостатъчен, но липсва еластичност, а и моторът го чувам малко по-грубо. Не гледам средния разход, тъй като със сигурност е висок. След гонката обаче тръгваме към скалните манастири в Метеора. Двама човека в колата, спокойно шофиране. Около 120 км пробег, като 50-ина през въпросните многобройни завои, в които стоя предимно на 3-та: разход 5,1 л/100 км! Трудно ми беше да го повярвам, но след това разбирам защо: базовият модел тежи малко над 1100 кг! Това вече наистина е капакът на всичко, базова Fabia тежи малко под тон, а тук говориме за компактен кросоувър все пак. Как са го постигнали – не знам, но инженерите са свършили чудесна работа с шаси, купе и окачване.

 

Не по-лоша работа са свършили и дизайнерите на новата Vitara, които са направили един модерен автомобил. И ако в задницата на S Cross виждам много прилики с Qashqai (което не е за хвалба), то сега виждам някои прилики с Evoque в предницата на Vitara, което вече е плюс. Задължителните елементи са налице: хром, LED светлини, въздухоотвори, широка задна колона, атрактивни джанти и двуцветен екстериор. Последното е опция (естествено), но при цена от 1200 лв. тя изглежда като почти задължителна, защото прави визията много „бъбрива“, а най-красивият (от 5) цвят е синият.

Възможности за цветова персонализация има и в интериора. Тук няма луксозни изцепки. За сметка на това е наблегнато на ергономията. Седалките са удобни (в този случай комбинация между кожа и велур), 7-инчовият дисплей на централната конзола реагира малко бавно на допир, приборното табло е стандартно и лесно за разчитане. Готин елемент е аналоговият часовник между двата централни вентилационни отвора на таблото. Не мога обаче да не отбележа най-голямата забележка към модела. Тя е свързана с неприятното усещане, което остави в мен твърдата пластмаса, използвана за таблото и вратите. Да, знам, тя е по-устойчива на времето, но вече сме 2015 г. и такава пластмаса не трябва да има място в един модерен кросоувър.

 

Погледнат отвън, Suzuki Vitara прилича на Брад Пит в „Легенди за страстта“: рус, с дълга коса, изкусителен, мокър сън за повечето жени. Vitara също може да предизвика подобни аналогии, тъй като изглежда изключително модерно, дори атрактивно отпред, където мнозина откриват прилики с Evoque. Добавете възможността за двуцветно изпълнение на екстериора (таван, колонки и кутии на огледалата в различен цвят от този на купето), за да придобие картинката завършен вид. Vitara обаче предлага много повече от сладникавия образ на Пит. Моделът разчита на мъдростта (технологична) и опита (в случая извън път), които струят от достолепния Антъни Хопкинс от едноименната лента. А съчетанието между привлекателност и технологичен опит е гаранция за успех. Suzuki Vitara е обречен на такъв. Да, базовият 4WD дизел започва от 44 290 лв. с ДДС, но пък „Миркат“ дават бонус от 2000 лв. в момента, който прекрачите прага им. Звучи добре, още повече, че Mitsubishi ASX (дизел, 4WD) започва от 50 000 лв., па макар и със 150 к.с.

Технически характеристики: Suzuki Vitara 1,6 DDIS All Grip

Размери

Дължина, мм: 4175

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1610

Колесна база, мм: 2500

Маса, кг: от 1100

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 185

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Среден разход на гориво, л/100 км/ 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 111

Land Rover Discovery Sport: Спортно-елегантен тип (тест-драйв)

Философията на Land Rover е много проста: нашият автомобил трябва да може да отиде навсякъде, където собственикът му пожелае. Затова Di...

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 31 990 (2WD, бензин, GL)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 36 990 (2WD, дизел)

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Mokka 1,6 CDTi

Размери

Дължина, мм: 4278

Nissan Pulsar 1,5 dCi: Звезда на хоризонта (тест-драйв)

Неутронната звезда е най-често звезда в края на своята еволюция. Заради въртенето си, наподобяващо това на морски фар, се наричат и пул...

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1658

Колесна база, мм: 2555

Маса, кг: 1361-1504

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Opel Insignia&Mokka: Дизелова офанзива (тест-драйв)

Със сигурност ще прозвучи толкова клиширано, колкото е и сравнението на футболния терен със зелен килим, но въпреки това не мога да не ...

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 135 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 2000-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 191

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Mondeo man* (тест-драйв)

След като миналата година за пръв път тествах новото Mоndeo по време на международния тест-драйв, провел се в Малага, сега, на родна те...

Среден разход, л/100 км: 4,3

Вредни емисии СО2, г/км: 109

Базова цена, лв. с ДДС: 32 310 (за 1,6 ECOTEC, 115 к.с. 5M/T)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 40 230

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com