X
 
 

Tesla вече струва над 100 млрд. долара

841 0
Tesla вече струва над 100 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver
Акциите на Tesla Motors достигнаха нови рекордни стойности, благодарение на което пазарната капитализация на производителя на електромобили за първи път в историята на компанията премина 100 млрд. долара.

На 22 януари една акция на Tesla се търгуваше за 579,51 долара, което означава капитализация от 104 млрд. долара. Така компанията на Илон Мъск задмина Volkswagen, който струва 100 млн. долара. Тази стойност е три пъти по-висока от тази на Ford и два пъти от на General Motors. В същото време е два пъти по-ниска от Toyota, която продължава да е най-скъпият автомобилен производител в света.

Tesla вече е най-скъпият американски автомобилен производител

Компанията Tesla стана най-скъпият американски автомобилен производител, след като нейните акции рязко скочиха в началото на януари. Па...

Успехите на Tesla се обясняват с успешните показатели на компанията за третата четвърт на 2019 г., както и с пускането на новия завод на компанията в Китай. Пазарна стойност от 100 млрд. долара е първият показател, който Мък трябва да постигне, за да получи и най-големият бонус в историята на автомобилната индустрия.

Преди 2 години, когато Tesla беше оценявана на "само" 59 млрд. долара, Мъск се съгласи да се откаже от всички възнаграждения, които му бяха гарантирани през следващите 10 години. Той се договори с акционерите да получи общо 12 бонуса във вид на акции на компанията. Последният ще му бъде изплатен, когато пазарната капитализация достигне 650 млрд. долара.

Ако това стане, Мъск ще е получил 55,8 млрд. долара. В момента той е собственик на 19% от акциите на компанията, а за да вземе първия транш трябва стойността на Tesla да се задържи над 100 млрд. долара в продължение на 6 месеца.

 

Илън Мъск с амбициозна цел да построи 1000 космически кораба

Изпълнителният директор на компанията за космическа технология SpaceX Илън Мъск заяви, че ще му трябват 20 години и 1000 космически кор...

Actualno.com

Етикети: