Тръмп се готви да използва германските автомобилни компании за удар срещу ЕС

4915
Тръмп се готви да използва германските автомобилни компании за удар срещу ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп проучва възможността да покани в Белия дом ръководителите на най-големите германски автомобилни концерни Volkswagen, BMW и Daimler, за да се опита да ускори преговорите с Европейския съюз за сключването на ново търговско споразумение. Това съобщи водещият американски бизнес вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица във Вашингтон.

Срещата с ръководителите на германските концерни може да се състои в Белия дом в близките дни, уточнява БГНЕС. От американска страна се планира в срещата да участват министърът на търговията Уилбър Рос, представителят на САЩ на търговските преговори Робърт Лайтхайзер и главният икономически съветник на президента Лорънс Къдлоу. Съгласува се и кратка среща на германските бизнес лидери с Доналд Тръмп.

ЕС предупреди САЩ, че ще отвърне, ако има по-високи мита за европейски коли

Европейският съюз се подготвя за ответен удар, ако американският президент Доналд Тръмп наложи нови мита на вноса на автомобили от Евро...

По време на срещата в Белия дом смятат да отделят основно внимание върху увеличаването на производството на готова продукция от трите компании в САЩ и преместването на производството на автомобилни части отново на територията на САЩ с цел да се намали зависимостта от вноса на детайли. Германските автомобилни производители са против това. Техният аргумент - от 2009 година те са увеличили производството си в САЩ четири пъти до 804,2 хиляди коли годишно. Това представлява около 7,4% от цялото годишно производство на автомобили в САЩ.

Според медийната информация Тръмп разчита по време на разговорите отново да повдигне въпроса за повишаването на митата за вносни коли и да окаже натиск върху ръководителите на германските концерни с цел те да убедят Берлин да използва своето положение на най-силна икономика в ЕС, за да се ускорят преговорите за търговско споразумение с Вашингтон. "Президентът не иска да повишава митата, но той не вижда от Брюксел никакви действия и може да бъде принуден да прибегне към този лост за натиск", уточни един от източниците на изданието.

През юни американското министерство на търговията, по нареждане на Тръмп, започна изследване, чиято цел е да се определи дали вносът на коли и автомобилни части представлява заплаха за националната сигурност. Администрацията на Тръмп обсъжда възможността за въвеждане на 25% мита върху вноса на европейски леки коли.

На 25 юли председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с Тръмп. След края на преговорите председателят на ЕК заяви, че ЕС е съгласен с позицията на САЩ по редица въпроси и смята, че много неща в търговските отношения трябва да бъдат променени. По-конкретно, той съобщи, че страните са се договорили да не въвеждат мита, докато вървят преговорите.

Тръмп призова Apple да премести производството си в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп призова Apple да произвежда продуктите си в САЩ, вместо в Китай, за да избегне последствията от тъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com