Южна Корея глобява Tesla заради по-малкия пробег в студеното време

2115
Южна Корея глобява Tesla заради по-малкия пробег в студеното време
Снимка: Getty Images/Guliver

Антимонополният орган на Южна Корея заяви, че ще наложи глоба на Tesla от 2.2 млн. долара за това, че не уведомява своите клиенти, че при ниски температури пробегът на нейните електромобили значително намалява. 

Корейската комисия за справедлива търговия съобщи, че от месец август 2019 г. насам Tesla е преувеличавала пробега с едно зареждане на своите електрически автомобили, както и тяхната икономичност в сравнение с автомобилите с бензинови двигатели с вътрешно горене. Преувеличена е и производителността на зарядните станции Supercharger в студено време. Според комисията, това не е отразено съвсем вярно и в официалния уеб сайт на Tesla е публикувана само част от истината. По този начин е налична заблуждаваща реклама, която се наказва от закона.

ОЩЕ: Tesla намали цените на своите електромобили в САЩ

В изявлението става ясно, че пробегът на електромобилите на Tesla в много студено време намалява с до 51% в сравнение с показваното в уеб сайта на автомобилната компания на Мъск.

В сайта на Tesla има редица съвети за по-безопасно шофиране в зимно време, в които се обръща внимание на това, че е необходимо предварително подгряване на електрическите автомобили, което може да стане както с помощта на външни източници на електроенергия, така и с обновеното приложение Energy за контрол и наблюдение на консумацията и за нагряване на батериите, ако акумулаторният блок на електрическия автомобил не е съвсем изтощен. Но не се споменава, че при минусови температури пробегът на електромобилите осезателно намалява. 

ОЩЕ: Рекорд в продажбите на електромобили в Румъния през 2022 г.

През 2021 г. южнокорейската потребителска група група Citizens United for Consumer Sovereignty направи проучване и заяви, че зимно време, когато температурите са ниски, пробегът на почти всички електромобили, независимо от кого са произведени, пада минимум с 40% и че акумулаторните блокове трябва да бъдат предварително подгрявани. 

Спадът на пробега на всички електромобили е добре известен проблем. Но това не пречи електрическите коли да са изключително популярни в студената Норвегия, където 4 от всеки 5 автомобила, продадени през 2022 г., са електрически, като най-много са електромобилите на Tesla. 

При малко над 20 градуса по Целзий средният електромобил демонстрира по-голям пробег от указния в спецификациите, но при до -15 градуса пробегът на електромобилите пада средно с 51%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com