В САЩ започна разследване срещу Uber

1872
В САЩ започна разследване срещу Uber
Снимка: Uber

Властите в САЩ стартираха криминално разследване срещу компанията за услуги за превоз на пътници – Uber. Тя е обвинена в използване на мошеническа програма, която е помагала на Uber да работи на територии, на които дейността на фирмата е официално забранена, съобщава агенция Reuters.

Министерството на правосъдието твърди, че инженерите на Uber са създали и използвали специален софтуер, който е позволявал на шофьорите на колите а компанията да избягват проверките на съответните регулаторни органи. Програмата е била инсталирана в автомобилите в щати, в които фирмата няма право да работи. Тя е известна като Greyball и е събирала лични данни за местните представители на властите, като е прониквала в мобилните им телефони или в банковите им сметки.

И Uber обяви планове за летяща кола до няколко години (ВИДЕО)

Американската компания Uber смята да разработи летящи автомобили и да се създаде необходимата инфраструктура за тяхното вертикално изли...

С получената информация шофьорите на колите на Uber са били наясно как да избегнат евентуална проверка. В същото време чиновниците са получавали грешна информация за местата, на които се намират автомобилите на компанията. Използането на програмата е било доказано в Портланд, Бостън и Лас Вегас, както и в Париж, Южна Корея, Китай и Австралия, където Uber също няма право да действа.

Първоначално от Uber обявиха, че софтуерът Greyball е създаден, за да предпазва шофьорите на колите на компанията от насилие. От компанията дадоха за пример Франция, където имаше масови протести срещу фирмата от страна на местните фирми за таксита. При инцидентите дори пострадаха няколко автомобила на Uber, както и техните водачи. Освен това програмата Greyball можела да се използва и за проверка на легитимността на получените поръчки за коли на Uber от клиенти.

Проблемите на компанията обаче се трупат непрекъснато. През април стана ясно, че Uber е използвала и друга секретна програма – Hell, благодарение на която е следила шофьорите на конкуретната си фирма Lyft. Софтуерът е създавал фалшиви акаунти на Lyft, на които е получавана информация къде се намират другите коли на компанията.

Благодарение на системата Hell в Uber са били наясно с местонахождението и маршрутите на конкурентите. Освен това са установени и шофьорите на Lyft, които си сътрудничат с Uber и така заработват от две места. Оказва се, че това е практика при 60% от водачите. На тях са им били обещавани специални бонуси, но при условие, че работят само с Ubet и прекратят сътрудничеството си с Lyft.

Приближена до Google компания съди Uber

Компанията Waymo (бивша Google Car), част от Alphabet, подаде жалба срещу Uber. Waymo е част от американския интернет гигант, насочена ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com