В Швеция изчезват камери за скорост, подозират руска намеса

3142
В Швеция изчезват камери за скорост, подозират руска намеса
Снимка: Motor1

През последните месеци Швеция беше изправена пред вълна от кражби на камери за скорост. Разбира се, понякога се случва ядосани шофьори да направят всичко, за да неутрализират радар, но кражбите, регистрирани през последните месеци, тревожат властите.

Според New York Times не по-малко от 70 радара са били унищожени само за осем дни миналия август. Ситуацията се успокои временно, но атаките срещу устройствата бяха възобновени през октомври 2022 г. Изчислено е, че общо 160 камери за скорост са били неутрализирани само през последните два месеца.

Aftonbladet: Откраднати от Швеция камери за видеонаблюдение са открити в руски дронове

Фотоапаратитe Canon, монтирани покрай магистралите в Швеция, които преди няколко месеца започнаха мистериозно да изчезват оттам, бяха о...

Шведските власти бият тревога, като потърсиха помощ, за да бъдат задържани вандалите, отговорни за тези кражби. Любопитното е, че целта им не е да унищожат камерите за скорост, за да угодят на шофьорите, а явно мотивацията им е съвсем друга, тъй като радарите все още са на мястото си, но камерите, разположени в тези кабини, се крадат системно.

Шведската транспортна администрация казва, че подмяната на всяка камера за скорост струва 250 000 шведски крони или малко под 23 000 евро по текущия обменен курс. Тези повтарящи се кражби накараха експертите да се усъмнят в мотивите на крадците. Някои експерти смятат, че Русия стои зад тази афера. Сред тях Ларс Вилдеранг, автор и военен блогър в New York Times:

„Крадците идват отнякъде, но купувачите идват отнякъде другаде. Не извършвате такъв вид голяма системна кражба, ако няма някой да поръчва продуктите“, категоричен е Вилдеранг.

Експерти предполагат, че Русия може да използва откраднати радарни камери за производството на дронове. Тези „самоделни“ устройства ще бъдат сглобени, за да извършват атаки срещу Украйна. Води се разследване, като шведските власти не са потвърдили връзката между тези повтарящи се кражби и войната в Украйна.

Mercedes-Benz гони нулева смъртност с колите си през 2050 година

Ако шофирате превозно средство, шансовете са много добри да сте участвали в поне една автомобилна катастрофа. За щастие, съвременните а...

„Има много спекулации. Не искаме да спекулираме с мотивите - каза говорител на полицията. - Правим предварително разследване и ще видим какво е. Не можем да отречем, че има арестувани, но още е рано за крайни заключения“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com