X
 
 

Великобритания отново изтегли отказа от двигателите с вътрешно горене

4686 0
Великобритания отново изтегли отказа от двигателите с вътрешно горене
Снимка: iStock
Правителството на Великобритания отново изтегли напред във времето пълната забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Само преди дни премиерът Борис Джонсън обяви, че срокът ще бъде изтеглен от 2040 за 2035 г., а сега идва нова промяна, според която забраната ще влезе в сила от 2032 г., като ще засегне и автомобили хибридни двигатели.

В интервю за радиостанция BBC Radio 5 министърът на транспорта на Обединеното кралство - Грант Шепс, коментира, че в момента правителството разглежда два варианта - 2035 или 2032 г., но по-вероятен е вторият. Според него, колкото по-бързо влезе в сила забраната, толкова по-голяма е вероятността за постигане на основната цел - нулеви вредни емисии в средата на столетието.

Забраняват коли на бензин и дизел на Острова

Великобритания смята да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2035 г. Забраната обхваща леките и лекотоварните автомо...

Впрочем, и двата сценария до момента не срещат поддръжка на автомобилните производители. Асоциацията на автомобилната промишленост на Великобритания (SMMT) посочва като аргументи ниските продажби на електромобили, които се дължат най-вече на неразвитата инфраструктура. И са категорични, че автопазарът и самата индустрия трябва да бъдат напълно трансформирани.

Що се касае до останалата част от Европа, някои държави вече приеха и съгласуваха помежду си стратегия за поетапно отказване от двигателите с вътрешно горене до 2050 г. Страни като Исландия, Ирландия и Дания планират да минат на напълно екологичен транспорт до 2030 г., Франция ще го направи до 2040 г., а Норвегия - до 2035 г.

Actualno.com

Етикети: