Внимание: Автомобилът може да ви шпионира

3982
Внимание: Автомобилът може да ви шпионира
Снимка: unplash

„Боклукът за един човек е съкровище за друг”, гласи популярната фраза. Въпреки че за някои хора не е от значение как други хора управляват колите си, тези данни представляват голям интерес за автомобилните производители. Те събират тази информация заедно с гигабайти допълнителни лични данни, като за целта използват своите нови модели.

Много производители на автомобили не крият и дори признават какви данни събират чрез публичните си политики за поверителност. Какво точно правят с тези данни е значително по-трудно да се разбере, но няма съмнение, че част от тях се озовават в ръцете на брокери на данни, застрахователни компании и др.

Експерти посочиха лошите шофьорски навици, съсипващи автомобила

Всеки шофьор през годините е развил свой собствен стил и е придобил определени навици за шофиране. Някои от тях далеч не са безобидни и...

Какво обаче точно събират автомобилните компании като информация? Отговор на този въпрос се опитва да даде проучване на сайта Privacy4Cars. В него се дават различни примери за събраните данни. Собствениците на Ford F-150, например, трябва да знаят, че автомобилният производител може да събира информация като колко бързо се движат и как натискат педалите. Ford също така пази данни за собственика, включително тяхното местоположение и информация за шофьорската книжка.


На свой ред, Toyota признава, че може да събира информация като поведение на волана, ускорение, скорост, спиране и посока на движение. Някои модели дори могат да сканират лицето на водача, когато влезе в колата. Според представител на японския производител тази информация се съхранява в колата и не се предава на Toyota. Ако клиентите искат, могат да изключат предаването на данни.

Друг голям производител – Chevrolet, събира информация като местоположение, история на маршрута, скорост, състояние на предавките и дори данни за прозорците. Автомобилният производител може дори да получи информация за това как клиентът използва енергията от дома си, ако зарежда там своето електрическо превозно средство.

Като цяло, някои от тези данни може да изглеждат напълно безполезни за всеки отделен човек, но за корпорация или страна с лоши намерения те могат да се окажат безценни.

Lancia се завръща като производител на луксозни електромобили

След 2017 г. Lancia отсъства от световните пазари, като причината е, че има само един модел в гамата си. Това е субкомпактният хечбек Y...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com