Volkswagen Atlas за Щатите, Teramont - за останалия свят

37786
Volkswagen Atlas за Щатите, Teramont - за останалия свят
Снимка: Volkswagen

Интересът към големите кросовъри на пазара в САЩ продължава да е огромен и Volkswagen нямаше как да пропусне подобна възможност. Германците предлагат зад океана своя Touareg, но той разполага само 5 места и това го прави безинтересен за местните клиенти. Така на сцената се появява по-голям като размери SUV със 7 седалки, който обаче е доста по-евтин. Любопитното е, че той излиза с 2 различни имена – Atlas за Щатите и Teramont за останалите пазари и най-вече за Китай.

Разликата в имената се обяснява от ръководството на Volkswagen с две неща. Teramont следва фирмената политика, според която кросовърите на марката трябва да започват с буквата T – Touareg, Tiguan и все още неизлезлият на пазарите Taigun. В същото време от Волфсбург са дали пълната свобода на американското си подразделение да избере име на модела и неговите маркетингови експерти са преценили, че Atlas е далеч по-лесно за запомняне и за произнасяне от клиентите зад океана.

Новият модел няма нищо общо с Touareg, като всъщност представлява Skoda Kodiaq на стероиди. Volkswagen Atlas/Teramont е построен на модулната платформа MQB с напречно разоложение на двигателя и предно предаване. Но ако Kodiaq е дълъг 4700 мм, то Atlas достига 5037 мм. Така той е по-голям от конкурентите си Toyota Highlander (4865 мм), Honda Pilot (4954 мм) и дори Ford Explorer (5019 мм). Широчината муе 1979 мм, височината – 1768 мм, а междуосието – 2980 мм.

Що се касае до салона – той е типичен за Volkswagen. Предният панел е в стила на пикапа Amarok, а останалите елементи от интериора са взаимствани от други модели на марката. Основната идея е предоставянето на голяма пространство, като от компанията гарантират, че на третия ред седалки спокойно могат да се поберат двама възрастни.

В САЩ Volkswagen Atlas ще се предлага с избор от два бензинови – 4-цилиндров с турбо 2.0 TSI (241 с.с.) и атмосферен VR6 3.6 (284 к.с.). Те работят с традиционната 8-степенна автоматична скоростна кутия Aisin, която обаче за първи път се използва при модел на платформата MQB. Системата за задвижване на четирите колела 4Motion с многодискова муфа със заключване на задната ос се предлага единствено за по-мощния двигател.

Още в базовото си оборудване големият SUV ще се предлага със светодиодни фарове и бутон SOS на таблото. Останалите опции обаче са достъпни само срещу доплащане. Сред тях са електрически настройки на предните седалки, кожен салон, стъклен покрив, виртуален приборен панел, система за автоматично паркиране, мултимедийна система с 12,3-инчов дисплей, работеща с Apple CarPlay и Android Auto, аудиосистема Fender и др. Достъпен е и допълнителен комплекс електронни асистенти, включващ адаптивен круиз-контрол, система за автоматично спиране, система за поддържане на платното на движение и за следене на мъртвите зони.

Производството на Atlas стартира в завода в Чатануга, щата Тенеси, където сега се сглобява американският Passat. Продажбите ще започнат през пролетта, като началната цена за САЩ е 30 000 долара. За сравнение VW Tiguan на местни пазар се предлага за минимум 50 000 долара.

Едновременно с това кросовърът ще се произвежда и продава и в Китай, където освен друго име – Teramont (на последната снимка), ще получи различни двигатели. Това са 2,0-литров бензинов турботор със 186 и 220 к.с., както и 2,5-литров V6 с 300 к.с. За по-мощният двигател е предвидена DSG-трансмисия с 2 съединителя.

В края на 2017 г. новият SUV на Volkswagen ще стъпи и на други пазари, като продажбите му в Европа все още са под въпрос. Със сигурност обаче моделът (под името Teramont) ще се предлага в Русия, като не е изключено да се сглобява и в завода на Volkswagen в Калуга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com