Volkswagen е изправен пред обвинения за робски труд в Бразилия

2457
Volkswagen е изправен пред обвинения за робски труд в Бразилия
Снимка: Volkswagen

През 1973 г. Volkswagen придобива 140 000 хектара земя в Бразилия, където създава ферма за добитък. Според някои сведения, там е бил широко използван робският труд и навсякъде са регистрирани нарушения на човешките права, което се доказва от десетки свидетелства, цитирани от германските издания NDR, SWR и Süddeutsche Zeitung.

На 14 юни 2022 г. в съда на бразилската столица ще започне изслушване по делото на дъщерната фирма на концерна Volkswagen - VW do Brasil. Според бивш служител в компанията, охраната във фермата е била въоръжена, а тези, които се опитвали да избягат, са били завързвани и бити. Бягащ мъж е прострелян в крака, а като наказание за опита за бягство, съпругата муе изнасилена.

Франция даде под съд няколко автомобилни производителя

През 2015 години избухна един от най-големите скандали в историята на автомобилната индустрия, след като се оказа, че Volkswagen е пост...

„Работниците е трябвало да работят 7 дни в седмицата, повече от 10 часа на ден и това е без никакво заплащане. Те са били малтретирани, като строго им било забранено да напускат фермата “, обобщава твърденията старши прокурор Рафаел Гарсия.

Според разследване от 2017 г., дело на историка от университета в Билефелд - Кристофър Копер, по поръчка на концерна Volkswagen, компанията VW do Brasil не е положила усилия да подобри положението на работниците. Твърди се, че тогавашният борд на директорите на Volkswagen Group във Волфсбург е знаел за тези инциденти.

Настоящите обвинения срещу Volkswagen обхващат периода от 1974 до 1986 г. Между 1964 и 1985 г. Бразилия беше под военна диктатура, а фермата на Volkswagen е получавала подкрепата на управляващите, които са искали на насърчат развитието на региона на Амазонка.

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, когато Volkswagen е държан отговорен за сътрудничество с бразилската военна диктатура. Още през 2017 г. проучвания на същите издания NRD, SWR и Süddeutsche Zeitung показаха, че най-големият европейски автомобилен гигант участва активно в политически репресии и преследване на противници на военната диктатура на територията на завода в Сао Пауло.

Volkswagen съкращава 30 000 работни места

Германският автомобилен производител Volkswagen планира да съкрати около 30 000 работни места като част от програма за реорганизиране н...

Стигна се дотам, че през 2020 г. Volkswagen плати 36 милиона реала (около 5,5 милиона евро) като обезщетение на членове на семействата на служители, които са били измъчвани и убити по време на военната диктатура.

Преди да образуват наказателно дело, следователите са събирали доказателства в продължение на 3 години. Според старши прокурор Рафаел Гарсия, е възможно да се постигне споразумение за парично обезщетение за жертвите. В противен случай Volkswagen може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com