Volkswagen слага край на легендата Beetle

8484
Volkswagen слага край на легендата Beetle
Снимка: Volkswagen

Легендарната „костенурка” на Volkswagen се произвежда вече 70 години, като периодично се появяват слухове за нейното изпращане в пенсия. Моделът на два пъти беши спиран, но след това се завръщаше в нов вариант. В крайна сметка обаче дойде времето и за неговото оттегляне от сцената, като то бе потвърдено от компанията-производител. Тя пуска на пазара прощална версия на Beetle – Final Edition, с която ще бъде отбелязан края на модела.

Volkswagen бил виновен и за сушата в Мексико

Един от най-големите заводи на Volkswagen може да е причината за сушата в мексиканския щат Пеубла. Това твърдят местни фермери, цитиран...

Официално производството на Beetle ще бъде прекратено през юли 2019 г. Сега то се осъществява единствено в завода в Пуебла (Мексико), след като в Европа моделът вече беше спрян. Според шеф на американското подразделение на Volkswagen – Хинрич Уебкин, появата на четвърта генерация на „костенурката” не стои на дневен ред пред компанията.

„Нямаме планове за заместник на Beetle. Слуховете за появята на хибридна или електрическа версия на модела са фантазии. Все пак никога бе бива да се казва „никога”, тъй като в автомобилната индустрия всичко е възможно”, коментира Уебкин.

Финалната серия ще се предлага в трите стандартни за Beetle цвята - Pure White, Deep Black Pearl, Platinum Grey, както и в два ови - Safari Uni и Stonewashed Blue. Моделът ще бъде достъпен като хечбек и каблиолет, като откритата версия може да получи покрив в отделен цвят – кафяв.

Най-бързият "бръмбар" вдигна 328 км/ч

Специално подготвена модификация на Volkswagen Beetle успя да развие скорост от 328,195 км/ч, което е абсолютен рекорд за автомобил на ...

Последният Beetle ще бъде дотъпен в две нива на обоудване – SE и SEL, като в първия са включени хромирани елементи, огледала в цвят на каросерията и нагряване на система за пръскане на вода от чистачките. При второто вече са налице биксенонови фарове, светодиодни дневни светлини и 18-цолови джанти (при SE те са 17-цолови).

Бутонът за стариране на мотора, мултифункционален волан, педали от неръждаема стомана и двузонов климатик влизат в по-високото ниво на оборудваве. Машините са снабдени с мултимедийна система Composition Media (SE) и Discover Media (SEL), като втората се допълва от премиум-аудиосистема Fender. Стандартна е системата за контрол на слепите зони, докато при ниво SEL има и датчици, подпомагащи паркирането.

Двигателят за последната „Костенурка” е 2,0-литров с турбо, развиващ 176 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Той се съчетава с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Цените на прощабния Beetle стартират от 23 940 долара за хечбека SE и стигат до 30 890 за кабриолета SEL.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com