Volkswagen Touareg „Edition X”: Може всичко на и извън пътя (тест драйв)

91958
Volkswagen Touareg „Edition X”: Може всичко на и извън пътя (тест драйв)

Номадът на Volkswagen чества 10-годишен юбилей. Отидохме да го уважим. Честитихме му подобаващо: направихме го целия в кал, измихме го в една рекичка, спряхме да обясним на органите на властта колко е готин и колко струва, а накрая, вместо ние да поднесем подарък на рожденника, той ни подари едно супер изживяване.

Volkswagen Touareg празнува десетгодишнина. По този повод официалният представител на марката у нас предлага юбилейната версия „Edition X”. Към всички специални неща в нея, ние получихме 245 к.с., 550 Нм, пълен резервоар с гориво и свободата да правим каквото искаме. Решихме го бързо - ще го подложим на номадски тест: асфалт, офроуд, река, офроуд, кал, асфалт. Резултатът... впечатляващ, но всичко по реда си.

 

Началото

За Touareg всичко започва през 2002 г., когато Volkswagen Group, заедно с Audi и Porsche, постави основите на това, което щеше да се превърне в първия луксозен SUV (и реално трети високопроходим модел на Volkswagen след Type 181 "Kurierwagen" и Type 183, познат също и като Iltis), създаден със съвместни усилия. Трите марки събират най-добрите си специалисти, оформили развоен екип от близо 300 човека, воден от Клаус-Герхард Волперт. Резултатът е известен на всички: Touareg, Q7 и Cayenne.

Вероятно всички знаят и какво означава името, но поводът ме задължава. Името идва от номадско северноафриканско племе, живяло в Сахара.

Първоначално специалистите гледаха скептично на бракосъчетанието – масов производител на автомобили със специализирана спортна компания. Забавянето на производството бе очаквано, но противно на прогнозите то дойде по вина на Volkswagen, а не на Porsche. Причината бе, че Фердинанд Пийх, тогава зад волана на концерна, желаеше да отличи силно бъдещия Touareg от Cayenne. Т. е. Volkswagen да създаде възможно по-различен и индивидуален автомобил със собствен характер, който корено да се отличава от брата на Porsche.

Скептицизмът бе последван от истински шок, когато Touareg дебютира през 2003 г. Шокът премина в истинска истерия и до появата на фейслифта му в Париж през 2006 г. бяха продадени над 300 000 автомобила.

А оттогава историята продължава дори с още по-голям успех.

В края на 2006 г. дойде фейслифтът на първото поколение, а в края на 2010 г. дебютира второто поколение на Touareg. Карам именно него, но натъпкана догоре с всевъзможни екстри, предлагани на специална цена само през 2013 г.

 

Touareg II: отвън и отвътре

Първото нещо, което Volkswagen каза, когато обяви плановете си за новия модел бе, че той ще е по-лек с приблизително 300 кг, което, освен всичко друго, подобрява управлението и динамичните параметри. Това се случи независимо, че автомобилът е малко по-дълъг от първото поколение, направено с цел гарантиране на още по-просторен интериор за пътниците.

Най-силно открояващите се разлики в екстериора са предната маска, радиаторна решетка и фарове, докато отзад стоповете са по-модерни. Всичко това следва естествения ход на дизайнерското развитие в гамата, крак за което повлече Scirocco.

ВИЖТЕ БОГАТА ФОТО ГАЛЕРИЯ ОТ ТЕСТА НА TOUAREG

За мен много по-интересно е в интериора. Най-голямото преимущество на всеки модел на Volkswagen, когато опре до интериор, за мен винаги е бил един много прост фактор: сядаш, палиш и тръгваш. Говоря за интуитивността на оформление на табло и централна конзола. Всичко е точно там, където би трябвало да е и където очакваш да е. В този конкретен случай има доста повече бутони и уреди, но това е повече от разбираемо предвид факта, че Touareg е един от емблематичните модели на концерна. Но въпреки това пак се чувстваш в свои води, дори и да не си сядал друг път в автомобила. Един единствен е бутонът, който не разгадах, но получих допълнително инфо в последствие. Той се намира точно между двата контролера зад скоростния лост и служи за блокиране на окачването в случай, че се наложи автомобилът да бъде повдигнат на крик. По този начин се предпазва въздушното окачване от повреда. Единият от въпросните два контролера служи за повдигане на окачването при офроуд шафиране, докато с другия избираш самия режим – он- или офроуд. Допълнителен бутон настройва твърдостта на амортисьорите (Normal, Comfort и Sport). Климатичната система е изключително интуитивна, а огромният дисплей предлага възможност за следене на различни параметри от работата на автомобила.

Какво ни подарява Touareg?

Отиваш на рожден, но вместо рожденникът, подарък получаваш ти. В този конкретен случай – разточителен такъв. От официалния представител на Volkswagen за България – „Порше БГ”, твърдят, че в друг такъв автомобил няма да намарим подобна комбинация: кожен салон Nappa със специално преге, комфортни седалки и отопление за предните места, декориращи вложки от дърво Ebony за вратите и таблото с централна, гланцирана в черно конзола, алуминиеви прагове с осветление отпред с надпис "Touareg X", декоративна обшивка на различни елементи в салона, дизайн пакет "Chrome&Style", плакетите "Touareg X" върху предните калници, 19-инчови алуминиеви джанти с уникален дизайн, както и ексклузивно за модела - опционалният лак Moonlight Blue. И това не е всичко. Допълнителен акцент са потъмнените задни стъкла, LED стоповете в тъмночервен черешов цвят, както и с невероятния панорамен шибедах на покрива, биксеноновите светлини и въздушното окачване. А, и да не забравя – всичко това на специална цена, стартираща от 110 110 лв. с ДДС. Да не забравяме, че автомобилът може да бъде регистриран като товарен (N1).

 

На и извън пътя: най-силното преимущество на Touareg

Атестат за качествата на автомобил с подобни размери, е управляемостта му в града. Очевидно е, че не е от най-удачните превозни средства за натоварен градски трафик или паркиране, но той впечатлява и по този параграф. Не само, че управлението му е много прецизно, но окачването и височината му са предпоставка да не се притеснявате от дупки и „спящи” полицаи. Свикването с размерите е въпрос на минути, но дори и да имате проблеми с тях, инженерите на Volkswagen са извадили цял арсенал от помощни функции за паркиране: камери отпред и отзад, сензори с аудио предупреждения и др. Препоръчително е да изберете режим Comfort, при който воланът омеква допълнително и маневрирането и паркирането се улесняват още повече.

Задвижването се гарантира от 3,0 V6 TDI, който вкарва под десния ви крак 245 к.с. Най-впечатляващият факт, свързан с двигателя, се крие в това, че инженерите ще ви накарат да си помислите, че шофирате бензинов двигател. И това е чистата истина. Но имате едно много голямо преимущество: имате цели 550 Нм, които са на ваше разположение от 1750 до 2750 об/мин., отиващи към асфалта чрез 8-степенна автоматична трансмисия.

На пътя няма никакви драми. Лесна управляемост, изключително комфортни седалки, които няма да ви изморят дори и след 1000 км, добра видимост, огромен панорамен покрив, стабилност. Всичко е перфектно. Не знам дали някой ще успее да постигне средния разход на гориво от 7,2 л/100 км, аз успях да го закрепя на малко под 11 л/100, но и това си има своето обяснение.

Наистина интересно става извън пътя. На изчезване са SUV-моделите, които могат да се справят добре на пресечен терен. Но не такъв е случаят. Touareg е с пътен просвет от 212 мм (лелееее), ъгъл на заход от 28 градуса и ъгъл на страничен наклон от 35 градуса. Това звучи малко сухо. Казано по друг начин, Touareg е наистина способен офроудър, не толкова добър като най-изявените всъдеходи, но наистина успява да победи по този показател преките си конкуренти (които ще видите накрая), а те също се впечатляващи машини.

Но най-забележителното качество на Touareg е друго, много трудно откриваемо на пазара. И то се заключава в това, че никой луксозен SUV не предлага толкова перфектно балансирана конструкция, която прави автомобила еднакво добър на пътя и извън него. Преките му конкуренти са с една идея по-оринтирани на онроуд шофиране, което е и повече от разбираемо. Но Touareg e еднакво добър на пътя и извън него, перфектният баланс, който считам, че е един от най-големите козове и фактори, които го превърнаха в толкова успешен модел.

Технически характеристики: Volkswagen Touareg EditionX

Размери

Дължина, мм: 4795

Широчина, мм: 1940

Височина, мм: 1709

Колесна база, мм: 2893

Маса, кг: 2153

Двигател

Работен обем, куб. см: 2967

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 245 при 3800-4400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 550 при 1750-2750

Макс. скорост, км/ч: 220

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 7,2

Вредни емисии СО2, г/км: 189

Базова цена, лв с ДДС: 113 195

КОНКУРЕНТИТЕ

BMW X5 xDrive 30d

Размери

Дължина, мм: 4857

Широчина, мм: 1933

Височина, мм: 1776

Колесна база, мм: 2933

Маса, кг: 2150

Двигател

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 245 при 4000

Citroen C4 Aircross: Японска технология и френска елегантност (тест драйв)

При покупка на нов автомобил клиентите са изкушени от две неща. Сърцето (разбирай емоцията) казва: купи най-големия, най-красив и най-в...

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 540 при 1750-3000

Макс. скорост, км/ч: 222

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 7,4

Вредни емисии СО2, г/км: 193

Базова цена, лв. с ДДС: 111 570

MINI John Cooper Works Countryman: Gangsta’s Paradise (тест драйв)

За мнозина Countryman бе отговор на молбите им с отправен към небето взор. За други – анатемосан автомобил, потъпкал всичко свято...

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC 4MATIС

Размери

Дължина, мм: 4804

Широчина, мм: 1926

Височина, мм: 1796

Колесна база, мм: 2915

Nissаn Juke Nismo: Токио дрифт (тест драйв)

Преди близо 50 години на инженерите на Nissan им хрумва проста идея - да монтират мощен двигател в обикновен японски седан. Ражда се ле...

Маса, кг: 2175

Двигател

Работен обем, куб. см: 2987

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 258 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 620 при 1600-2400

Макс. скорост, км/ч: 224

BMW X6 M50d: Досиетата Х (тест драйв)

От „Досиетата Х“ на агент Мълдър, 9 сезона по-късно: Сряда, 23 януари, между 12:23-12:38 ч, някъде около Вакарел. Вече съм ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,4

Среден разход, л/100 км: 7,4

Вредни емисии СО2, г/км: 194

Базова цена, лв. с ДДС: 117 455

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com