Volvo S60 CC: Успешната формула, приложена върху седан (тест-драйв)

15677
Снимки: Христо Петров

През 1997 г., когато Volvo беше първият премиум бранд, представил многофункционален вариант, за всички пътища, на своите успешни комби автомобили, никой не можеше да предвиди бъдещия успех на концепцията кросоувър. Днес кросоувърът е навсякъде и е спомогнал за дефинирането на цяла нова категория при автомобилите, свързани с начина на живот. Volvo отново предприема смела стъпка - този път в сегмента на седаните - с представянето на S60 Cross Country - първият премиум седан със същата степен на проходимост и елементи на солиден дизайн като на известните комби автомобили Cross Country. Това скандинавците правят с наистина привлекателна визия и добро пътно поведение. Единственият въпрос е: необходимо ли е това? Ще потърся отговор на този въпрос.

 

За Volvo мога да използвам всякакви определения и прилагателни: здрав, надежден, луксозен, елитарен, еталон… И абсолютно всички са в сила за всеки един модел на компанията, но съвсем доскоро не вярвах, че някога ще използвам и определението красив, свързано в едно изречение с Volvo. Е, ето че сега съвсем спокойно мога да го направя, тъй като според мен Volvo S60 Cross Country е най-красивият модел в шведската гама. Така той става много привлекателен и за хора, които се ускоряват към 40-те, в това число и аз, т.е. не само за хора, прехвърлили 50-те че и повече. Честно казано, не очаквах толкова силно да си падна по S60 СС, защото все още във вените ми кипи буйна кръв, която по-скоро би искала да сгази педала на някой hot hatch, а не да гали газта на един луксозен седан от средния клас. За мое успокоение все още не съм стигнал до тази последна фаза, затова настъпих яко педала на газта на S60 D4 СС. И останах много приятно изненадан. Не само от возията, а и от факта, че стандартният седан не ме привлече толкова много, докато този, много нехарактерен представител на класа, ми допадна изключително много. Това се дължи в най-голяма степен на профила му.

 

Именно визуалната изненада е най-голяма. Volvo винаги е бил синоним за безопасност. Преди години името се споменаваше и като синоним за здравина и надеждност. Но не можеше да се похвали с дизайн. Защото в кашонообразните форми няма нищо привлекателно. Но S60 Cross Country е нещо различно.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА VOLVO S60 СС

Всичко започва с компактните му размери и преследваната от дизайнерите цел да придадат на седана силует на купе модел. Страничната линия минава над колесните арки, като привлича вниманието към колелата, фокусна точка за мощно излъчване. Най-интересното е, че тези колела (18- или 19-цолови) са много високо повдигнати, има ясно изразени надвеси, но въпреки това красивият профил не е пострадал. Колкото и странно да звучи, тъй като купе линия на покрива и голяма височина не би следвало да се обвързват в едно изречение, но пък отдавна имаме други примери, че това работи. Характерният LED светлинен подпис прави автомобила моментално разпознаваем на пътя. По-спортно ориентираният дизайн се подсилва от новите предни фарове. Хромът в прагове, ауспусите и предната престилка добавя нужната щипка подправка към общото впечатление, като единствено ме дразни пластмасовата радиаторна решетка с няколкото запълнени дупки в „пчелната пита“.

 

Интериорът е мястото, което не ме изненадва с никакви дизайнерски решения. Верни на ергономията, моделът предлага много удобни седалки с висока странична опора. Материалите са на нужното ниво. Централната конзола е разпознаваема от пръв поглед, но вече, след като се докоснах до ХС90, тази ми изглежда поостаряла и с прекалено много бутони. Изцяло дигиталното приборно табло също е добре познато и лесно за разчитане и ориентация. Централният кръгъл прибор изобразява оборотомера, в него виждаме цифров скоростомер, а по средата на прибора е информационният дисплей. Има възможност да избирате три настройки за изгледа на таблото (Normal, Eco и Sport), като аз се спирам на червения, спортен вид. Проблемът, който виждам тук, е мястото на задния ред седалки, както и обема (и отвора) на багажника.

 

Задвижването на тестовия автомобил е поверено на D4 двигателя, базиран на доказалия се 2,5-литров, 5-цилиндров дизелов мотор. Той може да се комбинира с механична или автоматична трансмисия, като се предлага във версии с предно и 4х4 задвижване. Другият агрегат е мощният 254 к.с. бензинов мотор T5. В моя конкретен случай 190-те дизелови „коня“ дърпат до 100 за 8,8 секунди. Много по-впечатляващи са 420-те нютон метра, макар че преди да те ритнат в гърба се усеща турбо дупката. Много ми допадна фактът, че той е добре обезшумен, което важи и за целия интериор. На магистралата до Пловдив и обратно постигнах минимален разход от 7,9 л/100 км, като би ми се искало той да е по-нисък. Меката и комфортна возия на магистралата е унасяща. Интересно е поведението на автомобила в завои. Воланът е приятно твърд, но не очаквайте ненадмината директна връзка с предните колела. Автоматичната скоростна кутия е само 6-степенна, но механичният й режим е изключително послушен. Повдигнатата каросерия дава отражение, но пък и възможност за офроуд. Офроуд ли казах? Лично аз се съмнявам, че този седан би се използвал за офроуд, но пък 201-те милиметра клиренс (с какъвто не могат да се похвалят повечето кросоувъри, че дори и някои SUV-ове) ми даваха възможност да паркирам на най-високия тротоар в Борово, който обикновено е свободен като паркомясто.

 

Не мога да не засегна темата безопасност, тъй като Volvo е синоним на безопасността. Като такъв, всеки нов модел на компанията е оборудван стандартно с революционната система за сигурност City Safety. Тя работи при скорост до 50 км/ч и предпазва шофьора и спътниците му от нискоскоростни сблъсъци. За щастие не ми се наложи да разбера как работи. Автомобилът е оборудван редица други технологии като Pedestrian detection, Road sign information, BLIS, Cross Traffic alert и много други.

 

Volvo S60 СС успя да ме изненада. Повече от приятно. Изглежда много добре, стои отлично на пътя, а и предлага 201 мм клиренс, ако някой евентуално реши да излезе от асфалта. Не мога да преценя дали това въобще ще се случи, но, както казах, можеш да паркираш на места, чиято височина ги пази почти винаги свободни. Дали си струва само поради тази причина – не знам, но най-странното е, че по-голямата височина на този седан не отнема от много атрактивното му излъчване, дори напротив.

 

Технически характеристики: Volvo S60 D4 Cross Country

Размери

Дължина, мм: 4637

Широчина, мм: 1866

Височина, мм: 1539

Колесна база, мм: 2774

Двигател

Mitsubishi Outlander PHEV: Електрификация (тест-драйв)

Новото поколение кросоувъри на Mitsubishi е на хоризонта, от който пък японците свалиха някои емблематични модели. Транзитният период е...

Тип: редови, 5-цилиндров, турбодизелов

Работен обем, куб. см: 2400

Макс. мощност, к.с.: 190

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 420 при 1500-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

KIA Sportage 2,0 CRDi: Изпреварващ удар (тест-драйв)

Военната терминология присъства все по-често в световния новинарски обмен, което е повече от притеснително. Някои български „сайт...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,8

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Базова цена, лв. с ДДС: 82 080

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com