Volvo ще използва и трите познати хибридни системи

4560
Volvo ще използва и трите познати хибридни системи
Снимка: Volvo

Преди две години шведският производител Volvo обяви, че съвсем скоро всички негови автомобили ще бъдат електрифицирани. Разбира се, в случая става дума не за превозни средства, движещи се изцяло на ток, а предимно за хибриди. Сега компанията разкри допълнителна информация за намеренията си в тази посока.

Новото Volvo V60 вече е в България

Новото Volvo V60, чиято световна премиера се състоя по-рано тази година, бе официално представено и в България. Моделът съчетава красив...

В момента хибридните модели при всички производители са от три типа – „мек хибрид” с допълнителна 48-волтов стартер-генератор, стандартен хибрид, който се появи първи на пазара, и plug-in хибрид, при който акумулаторната батерия може да се зарежда от електропреносната мрежа.

За да изпълнят намеренията си за пълна електрификация на гамата си, във Volvo ще използват и трите технологии, като те ще се определят в зависимост от модела. А прри най-големите автомобили на марката – кросоувъра XC90, седана S90 и комбито V90, има шанс да видим и трите агрегата при един модел.

При „мекия хибрид” няма нужда от зареждане от външен източник, тъй като той използва отделна 48-волтова система. Тя осигурява допълнително електричество на автомобила при ускорение, а при намаляване на скоростта преминава в режим „генератор” и захранва акумуаторната батерия. В случая голямото предимство е е икономията на гориво дори при по-голяма натоварване на двигателя. Първите модели на Volvo с „мек хибрид” ще излязат през 2020 г.

Lamborghini е готов с първия си хибрид

Италианският производител на спортни коли Lamborghini е представил на група отбрани клиенти новия си модел, който засега е известен с в...

Хибридът plug-in може да се зарежда от електропреносната мрежа, като този тип задвижване става все по-популярно. Само на електричество автомобилите с тази технология могат да изминат около 40 км, но при тях проблемът е това, че няма как размерите на задвижващия агрегат да бъдат намалени, тоест под капака трябва да бъдат поместени стандартен двигател с вътрешно горене и електромотора.

При третия тип хибриди е възможно именно това, тъй като двигателят с вътрешно горене има само една задача – да върти генератора, който на свой ред създава електричество. Той се „складира” във високоволтова акумулаторна батерия, откъдето се предава на електрическия мотор.

Предимството на тази схема и именно намаляване на размерите на двигателя с вътрешно горене, което позволява и по-ниска цена. В момента във Volvo работят именно върху нова хибридна система от тази тип, който да бъде използвана при компактните и средноразмерните модели на марката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Защо е забранено въртенето на волана докрай

Директорът на Bentley застава начело на друг британски автомобилен производител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com