Volvo XC40 – изборът на интелигентна Европа (тест-драйв)

27065
Снимки:

В света на автомобилите най-престижното отличие е победата в ежегодния конкурс Car of the Year, който се провежда в Европа от 1964 г. Тази година призът „Кола на годината” в Европа спечели новото Volvo XC40, като за първи път в историята на конкурса модел на шведската марка е удостоен с наградата. В журито на конкурса понастоящем участват 60 автомобилни журналисти от цяла Европа, като само трима са от Швеция. Освен това, от старта на продажбите през април до момента, над 80 000 клиенти са поръчали новото XC40 в дилърската мрежа на марката, което е поредното доказателство, че първият компактен SUV на Volvo е безспорният избор на интелигентна Европа.

Новото Volvo XC40 не крие роднинската си връзка с по-големите високопроходими модели ХС60 и ХС90, но не е умалено копие на нито един от тях, а има собствена идентичност на екстериора. В предната част правят впечатление новата радиаторна решетка, комбинирана с изцяло светодиодни фарове, украсени с Т-образни дневни светлини. В профила на модела преобладават правите линии и геометрични форми, които го правят да изглежда свежо и авангардно. Долната част на купето е покрита със защитни пластмасови панели, надвесите са къси, а пътният просвет е 21 см. В задната част изпъкват широките триъгълни колони, а в тях са L-образните светлини. Новото Volvo XC40 се отличава с авангардни цветове и контрастни съчетания на каросерията с цвета на покрива, който завършва с масивен спойлер. Джантите стандартно са 18-инчови, а като опция се предлагат колела с диаметър от 19 до 21 инча.

В салона на новото Volvo ХС40 всичко е лесно и удобно за ежедневна употреба. Пред водача се намира компактен волан, облицован с качествена кожа, а зад него е 12,3-инчовият цифров дисплей на инструменталния панел с променлива конфигурация. Най-важните данни се проектират на предното стъкло, точно пред погледа на водача. Централният панел е леко обърнат към него, като основна част заема големия 9-инчов сензорен дисплей във вид на таблет на мултимедийната система Sensus. Екранът осигурява бърз и лесен достъп на шофьора до множество приложения и услуги, както и интеграция с Android и iPhone. Аудиосистемата Harman/Kardоn изумява с високото качество на звука, доставено през 13 високоговорителя и въздушно вентилиран субуфер. На централния тунел се намира компактният кристален селектор на трансмисията.

Разгледайте галерията със снимки на новото Volvo XC40

Създателите на новото Volvo XC40 са наясно, че зад волана на модела седят хора с разнообразно телосложение и ръст от 1,50 до 2 метра, като са осигурили широк спектър от регулировки за волана и седалките, таке че всеки да заеме удобна позиция. В спортната версия R-Design седалките са с по-изразени странични опори, а педалите са украсени с метални пластини. Пътниците на втория ред седалки също се чувстват удобно, тъй като за тях има прилично място за краката и главите. Салонът отзад е достатъчно широк за трима пътници, но по-комфортно пътуват двама. Обемът на багажника е 460 литра, а със сгънати облегалки на задните седалки достига 1336 литра.

Новото Volvo ХС40 е създадено с изцяло нов подход към вътрешното пространство. В салона се усеща характерната за шведите уютна атмосфера в комбинация със свежи материали и множество практични ниши и джобчета за всякакви предмети. В корите на вратите има джобове за бутилка от литър и половина плюс лаптоп, под предните седалки е скрита ниша за географски карти или бележник, в централната конзола е предвидено специално място за мобилен телефон с индуктивно зареждане. От жабката се показва специална сгъваема закачалка за малки пликове или покупки, както и подвижен кош за отпадъци в централния тунел. В таблото са оформени две малки отделения за съхранение на разплащателни карти или талони от паркинг.

Новото Volvo XC40 се предлага с три бензинови и два дизелови двигателя. Най-голямо внимание заслужават най-мощните от тях. Ако динамиката е приоритет, то тогава най-точният избор е новият 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 247 к.с., обозначен като Т5. Максималният въртящ момент от 350 Нм е наличен в широк работен интервал, което осигурява на водача плътна тяга при изпреварване. Двигателят е съчетан с 8-степенна автоматична трансмисия, която превключва гладко предавките. Ускорението от място до 100 км/ч отнема едва 6,5 секунди, което е почти колкото при спортен хечбек. Консумацията на гориво в натоварения градски трафик е около 10 л/100 км, а на дълъг път пада до 6 л/100 км. Ако искате да се придвижвате икономично, повече ще ви допадне ХС40 с фантастичния 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател D4 с мощност от 190 к.с. Разходът на гориво е около 6 л/100 км в града и 5 л/100 км извън него. Дизеловият SUV развива максимален въртящ момент от 400 Нм, което го прави пъргав и динамичен, макар и да отстъпва незначително в спринта до 100 км/ч на модела с бензиновия турбомотор.

Тестваното Volvo XC40 AWD е оборудвано със система за задвижване на четирите колела, благодарение на която има отлично сцепление с пътя. С независимото предно окачване тип McPherson и многораменното задно окачване, XC40 вози добре и поема еластично несъвършенствата на пътя. Версията R-Design е с по-твърдо окачване, а колелата са с диаметър от 20 инча, така че повечето неравности се усещат в купето, но в същото време шведският SUV не се наклонява осезаемо в завоите. За по-комфортно возене допринасят адаптивните амортисьори. Управлението е директно, а при маневриране воланът се върти с лекота. При високи скорости почти не се чува шумът от вятъра и гумите.

Преди броени дни новото Volvo XC40 получи максималния 5-звезден рейтинг за безопасност от независимата международна организация Euro NCAP. Шведският SUV се представи най-добре от всички автомобили, тествани по новите правила на организацията. Така компактният шведски SUV се нарежда до по-големите си братя от сериите 60 и 90 като един от най-безопасните автомобили. Стандартното оборудване на модела включва повече технологии за безопасност от който и да е друг компактен SUV. Те помагат на водача да избягва ударите, да спазва лентата на движение и да намали негативните последици при инцидентно излизане извън пътя. Новото Volvo XC40 се продава у нас в търговските центрове на официалния вносител „Мото-Пфое”. Базовата версия на модела струва 61 480 лева с ДДС.

Технически характеристики

Volvo XC40 D4 2.0 AWD Momentum

Размери

Дължина: 4425 мм

Широчина: 1863 мм

Височина: 1652 мм

Междуосие: 2702 мм

Собствено тегло: 1633 кг

Вместимост на резервоара: 54 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови дизелов с турбокомпресор

Работен обем: 1969 куб. см

Максимална мощност: 190 к.с. при 4000 об/мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 1750-2500 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 210 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 7,9 секунди

Среден разход: 5,0 л/100 км

Вредни емисии СО2: 131 г/км

Базова цена на модела: 83 750 лева с ДДС

 

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X2 xDrive20d Steptronic

Размери

Дължина: 4360 мм

Широчина: 1824 мм

Височина: 1526 мм

Избраха Volvo XC40 за „Автомобил на годината” в Европа

Шведският кросоувър Volvo XC40 спечели първото място в ежегодния конкурс „Автомобил на годината в Европа”, чиито резултати ...

Междуосие: 2670 мм

Собствено тегло: 1575 кг

Вместимост на резервоара: 51 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови дизелов с турбокомпресор

Работен обем: 1995 куб. см

Volvo прави промени заради голямото търсене на XC40

Шведската компания Volvo се похвали с успешен старт на продажбите на новия си компактен всъдеход XC40, след като се оказа, че интересът...

Максимална мощност: 190 к.с. при 4000 об/мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 1750-2500 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 221 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 7,7 секунди

Новото Volvo XC40 пристигна в България

Най-новият и най-малък SUV модел на Volvo – XC40, дебютира пред българската публика само няколко седмици след световната му преми...

Среден разход: 4,7 л/100 км

Вредни емисии СО2: 121 г/км

Базова цена на модела: 81 900 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Пресиян Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com