Защо два от най-популярните автомобили в Европа се оказаха ненужни

2706
Защо два от най-популярните автомобили в Европа се оказаха ненужни
Снимка: Volkswagen

Дълги години Ford Focus и Volkswagen Passat бяха бестселъри не само у нас, но и в Европа. Постепенно обаче търсенето им започна да спада и това реши съдбата им. Вече е известно, че новото поколение на Focus ще се превърне в електромобил, докато следващият Passat ще се предлага само като комби. Защо обаче се стигна дотук?

Да започнем с по-компактния Focus. Дълги години този модел се радваше на голям успех на пазара, като обаче постепенно нещата се промениха. През май тази година продажбите на автомобила в Европа са спаднали с цели 28%, като това се дължи основно на проблеми по веригата с доставки, причинени както от новата вълна на коронавирус, така и с недостига на компоненти.

Без Tesla, но с Ford в Топ 100 на най-влиятелните компании

Американското списание Time представи годишен списък от 100 компании, които имат „най-забележимо въздействие върху оформянето на ...

Във Ford явно не са доволни от случващото се. Според изданието Automotive News Europe, което се позовава на собствени източници, ръководството на автомобилния производител е решило да намали производството на модел в германския град Заарлуи от края на август. По-притеснителното обаче е, че това предприятие вероятно ще бъде затворено, тъй като не влиза в плановете за инвестиции на Ford.

Това, на практика, означава и край на модела, тъй като той се произвежда именно в Заарлуи. Вероятно Ford ще предложи нов автомобил от този клас, но той ще бъде с изцяло електрическо задвижване и ще получи различно име.

Има много причини за провала на популярния някога Focus. Основните са проблемната автоматична скоростна кутия PowerShift и странните двигатели с малък обем. Ергономията на автомобила също се промени и ако първите две поколения бяха просторни, то при третото нещата са доста зле в това отношение. Съответно, салонът стана много по-малък и тесен.

Що се отнася до VW Passat, той дълго време беше еталонът на автомобила от D-сегмента. Седанът получи тази титла още през 90-те години, но след това моделът постепенно започна да става по-престижен и накрая стигна до премиум-сегмента. Някогашният масов модел вече просто не беше достъпен за масовия потребител, а се опитваше да се конкурира с BMW 3-Series.

Volkswagen произведе последния седан Passat

Още един легендарен модел отива в историята – от поточната линия на Volkswagen в завода в Читануга (щата Тенеси, САЩ) слезе после...

Появата на технологични TSI двигатели с компресор и DSG роботизирани трансмисии също помогнаха за намаляване на популярността на Passat. А причината е, че те са доста сложни и взискателни – първите към гориво, а вторите към обслужване, и това ги направи по-малко надеждни. Проблемите с агрегатите бързо бяха разрешени от производителя, но вече беше късно.

Между другото, в Европа продажбите на Passat също не са особено успешни. Доскоро годишно от Passat се продава по 200 000 бройки годишно, но през 2021 г. резултатът спадна до 80 000. И концернът Volkswagen реши да спре седана за Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com