Защо не трябва да публикувате снимки на колата си в социалните мрежи

9239
Защо не трябва да публикувате снимки на колата си в социалните мрежи
Снимка: Auto.Mail

Общувайки с приятели и колеги в месинджъри, както и чатейки в социалните мрежи, повечето от нас отдавна са престанали да разделят виртуалния живот от реалния. В интернет обменяме новини и клюки, оплакваме се от проблеми и, разбира се, споделяме радостни събития. Независимо дали става въпрос за рожден ден, романтична вечеря, пътуване, ходене на кино или покупка на нова кола, за която сте мечтали толкова дълго.

Малко хора обаче се замислят, че зад красивите кадри на измит и излъскан до блясък скъп кросоувър или дори ключовете за него в ярък и забавен силиконов калъф може да се крие потенциална опасност. И заплашва както колата, така и нейния собственик.

Социалните мрежи са вредни – разберете какво оказва негативно влияние на психиката ви

В днешно време почти няма човек, който да не използва различни социални мрежи. Някои се ограничават до една, докато други имат профили ...

Вие и вашата собственост може лесно да бъдат открити

В наши дни базите с лични данни, въпреки гарантираната от закона конфиденциалност, могат да „изтекат“ по всяко време от всяко място - от банки, мобилни оператори или търговци на автомобили. Но според регистрационния номер на колата нападателите могат лесно да „пробият“ цялата необходима лична информация за собственика. Освен това, дори и без никакви течове, съдебните изпълнители и полицията могат да намерят изгубен длъжник или фалит, използвайки тези данни.

Адвокати предупреждават, че снимка на автомобил от социалните мрежи може да се използва в съда като доказателство за вина или, обратно, за невинност. Всъщност вече има много такива примери. Съдилищата активно приемат като доказателство снимки, до които имат достъп за широк кръг потребители.

Автомобилът бива забелязан от крадците

Не е тайна, че автокрадците освен всичко останало „работят и по поръчка“, търсейки кола с определена марка, модел, цвят или година на производство. В този смисъл социалните мрежи, особено автомобилните, са нещо като меню в ресторант. На своите страници самите собственици са щастливи да покажат и разкажат всичко за любимата си кола - къде паркира, кога и къде се кара, с какви опции и аксесоари е оборудвана и дори каква аларма има. Нападателят трябва само да бъде в точното време на точното място.

Защо снимките на децата ни нямат място във Фейсбук

Раждането на бебето, първата му усмивка, първите му стъпки - родителите обикновено се вълнуват от всяко постижение на своите деца. Тези...

Факт е, че публикувайки лична информация за себе си, създаваме рискове. И даваме в ръцете на нечестните хора онези инструменти, които те лесно могат да използват срещу нас. Така че колкото повече престъпникът знае за вас, толкова по-лесно е за него. Затова е по-добре да сведете до минимум публикациите с лична информация. Бордни карти, билети, номера на коли, домашни адреси - измамниците използват всичко това. Особено в тематичните форуми.

От снимката може да се направят дубликати на ключове

Всъщност опасността понякога е изпълнена дори с безобидна на пръв поглед снимка на ключове за кола. Технологиите са напреднали много напред и днес можете лесно да поръчате заготовка за ключ само по снимка. Освен това за ключа, доставен по-късно, няма да се налага да изисквате възстановяване на сумата, тъй като той ще пасне на вашия автомобил не по-лошо от този, направен от специалист. Тоест снимките на ключовете на колата ви в интернет могат да свършат работа на крадците.

Експертите обаче не виждат голямо престъпление в подобни снимки. Във всеки случай това може да завърши само с кражба за малък брой собственици на автомобили, тъй като повечето съвременни автомобили са оборудвани със системата Smart Key и малко хора използват железния ключ като такъв.

Измамници ще правят дублирани номера за „кола-двойник“

10 ВАЖНИ неща, които трябва да носите в автомобила си

10 важни неща, които трябва да имате в автомобила си Всеки автомобил е като малък дом на колела, който може да ви помогне да преми...

Има шофьори, които се превръщат в измамници, изработвайки и монтирайки на колите си табели с цифри и букви от чужда кола от същата марка, модел и цвят. Например, за да не плащат глоби за груби нарушения на пътя. Потребителите на обикновени и специализирани автомобилни социални мрежи, които активно публикуват снимки на автомобили, значително улесняват намирането на жертви.

Глобите, получени от машината-дубликат, могат да бъдат оспорени, но това ще отнеме много време. И ще трябва да доказвате, че по същото време сте били на друго място – както вие, така и колата ви.



Демонстрацията на богатство привлича престъпниците

Поредица от снимки с кола на определен адрес и след това внезапни красиви кадри на слънчеви плажове могат не само да насочат крадците на автомобили по време на вашето отсъствие, но и просто да информират престъпници, че апартаментът ви е без надзор.

Според застрахователите, това не е голяма, като те не предвиждат увеличение на стойността на полицата за хора, които са особено активни в социалните мрежи. На никой обаче няма да му е приятно при прибиране от почивка да намери дома си разбит. Нищо, че след това ще му бъде платено за откраднатото (или поне за част от него).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com