Защо шофьорите имат болки в гърба?

3763
Защо шофьорите имат болки в гърба?
Снимка: Auto.Mail

След дълго пътуване много шофьори се оплакват от болки в гърба. Изданието Auto Mail посочи как да се отървете от неприятните усещания и да забравите за този проблем веднъж завинаги.

Защо шофьорите ги боли гърба?

Може да има няколко причини. Първият и най-очевиден е заболяванията на опорно-двигателния апарат. В този случай могат да помогнат само лекари, специални корсети и медицински масаж.

Още: Експерти развенчаха три мита за предпазните колани

Втората причина (най-честата) е неправилна позиция при шофиране. Забелязали ли сте, че много хора по навик седят легнали зад волана? Тази позиция е лоша за всички - лоша за безопасността и лоша за гърба ви. Позицията трябва да е правилна – както се учи по време на шофьорските курсове. Това означава - гърбът е прав, а краката са под лек ъгъл. Тази позиция е най-оптималната за човешкото тяло, което означава, че дори след дълго пътуване гърбът няма да боли или боли.

Третата причина са неудобните седалки. Това се среща често, тъй като седалките във всеки автомобил са направени по определен модел, но не винаги са успешни. Преди да закупите нов автомобил, трябва да обърнете внимание не само на техническите характеристики, дизайн и оборудване, но и на ергономичността. Вашият комфорт и безопасност зависят пряко от това.

Как да се отървете от болките в гърба?

При дълго пътуване се препоръчва да правите кратки спирки, за да се разтегнете и да си починете. Давайте си по 5-10 минути за „малки спирания в бокса“, за които гърбът ви само ще ви благодари. По време на спирките си струва да направите няколко упражнения за декомпресия. Просто казано, протегнете се правилно.

Още: Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

В най-трудните случаи ще помогнат ортопедичните столчета за кола. Те не са евтини и ще трябва да платите, за да преинсталирате стандартния стол. Такива разходи обаче ще се изплатят с течение на времето.

Ако колата ви има функция за масаж, не забравяйте да я използвате. Дори краткото активиране ще помогне да се избегнат болки в гърба.

„Шофьорите, особено професионалните, наистина са изложени на риск от болки в гърба. Въпросът, разбира се, е статичността и дългото отсъствие на движение. Човек кара в една поза, не я сменя, не излиза да загрява, не прави гимнастика. Разбира се, можете да очаквате гръбнакът му да страда. Мускулите изтръпват, обменът на ставна течност е нарушен. Всичко това допринася за болките в гърба“, категорични са лекари.

Те са категорични, че при болка в гърба, която не изчезва дори след прием на болкоуспокояващи, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Самолечението в този случай е опасно. Хората се обръщат към роднини за поставяне на прешлени и като правило всичко завършва с неуспех. И така, усещате ли болка в гърба? Не чакайте, консултирайте се с лекар.

Още: Болки в гърба - кога трябва да отидете на лекар

Основното в случая обаче е превенцията. По-възрастните шофьори трябва да слизат от колата на всеки половин час. За по-младите - веднъж на 1,5-2 часа. Не трябва да забравяй задължителната гимнастика 2 пъти на ден. Това не са някакви сложни упражнения, а просто лек физиотерапевтичен комплекс за 10 мин. Освен това можете да добавите плуване 2 пъти седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com