Честваме 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”

26362
Честваме  200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”
Снимка: Getty Images/Guliver

С благословението и в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започнаха честванията на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Това става през 1814 г. след опожаряването на светата обител през XVIII век.

Св. преподобни Онуфрий Велики

За велики пустинни подвижници ни разказва свети Пафнутий, който сам живеел пустинен живот. Веднъж в него се явило желание да отиде във...

Лично Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит уважи в салона на Софийската Света митрополия състоялата се тържествена церемония по отбелязване на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир и благослови присъстващите на знаменателното събитие. Патриархът бе съпроводен от Техни високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопски митрополит Серафим, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий-викарий на Софийския митрополит, протосингела на Софийска света митрополия отец Ангел Ангелов и др. представители на клира на Българската православна църква. Честванията уважават и множество чуждестванни гости: Негово високопреосвещенство митрополита на Конго и Централна Африка Никифор, монаси от Света гора и др. духовници.

Поздравителни адреси към игумена на Църногорската света обител Негово високопреподобие архимандрит Евгений и неговия активен помощник йеромонах Никанор, направил много за благопреуспяването днес на светата обител отправиха министър-председателят на Република България, няколко министри, цар Симеон Втори и множество други представители на българската държавност и общественост. Лично на тържеството дойде министърът на земеделието проф. Димитър Греков.

За историческата съдба на манастира говори проф. Иван Желев Димитров и бе изпълнена програма от църковни песнопения. Днес тържествата продължават от 19.00 часа с беседа в Руския културно-информационен център и православни песнопения.

Църногорският манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски” заема важно място в църковната, културната и политическата история на българите. Основаван е вероятно от заселили се в планината Черна гора (Църна гора) отшелници, намиращи се под влияние на живота на великият пустинножител св. Йоан Рилски и неговите последователи св. св. св. Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски и Прохор Пшински. За най-новото обновление на манастира във времето между 2007-2014 г. особено големи са заслугите на йеромонах Никанор, брат на светата обител.

Св. апостол Вартоломей от Дванадесетте апостоли

Св. ап. Вартоломей бил Христов ученик, който според някои църковни историци е едно и също лице с Натанаил от Кана Галилейска. За това к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол и евангелист Марк
Св. апостол и евангелист Марк

На 25 април 2024 г. църквата почита Св. евангелист Марк. Левит Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е един от седемдесетте апостоли...