Честваме Деня на река Дунав

17280
Честваме Деня на река Дунав
Снимка: БГНЕС

Всяка година на 29 юни отбелязваме международния Ден на река Дунав, който е празник за една по-безопасна и чиста река като резултат от партньорството на всички придунавски страни.

Независимо от различните ни националности, културa и история, всички ние имаме една отговорност – да защитаваме този ценен природен ресурс и да го развиваме рационално. Провеждането на събития, свързани с Деня на р. Дунав имат за цел да насочват нашето внимание към разумното използване и защитаването на реката, растителните и животинските й видове и как да си сътрудничим в името на общата кауза.

Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) напомня за Деня на реката, която e не само фактор с важна стратегическа и икономическа роля, но и природно богатство, около което се заражда и развива обществен живот.

Още римляните са се препитавали от Дунава, полагали са грижи за охрана и стопанисване. След това режимът на корабоплаването и поддържането на корабоплавателния път е обект на редица международни нормативни актове.

През 1949 г. влиза в сила Конвенцията за режима на корабоплаване по река Дунав, съгласно която всички дунавски държави се задължават да поддържат своите участъци в плавателно състояние.

На 29 юни всеки ще има възможност да посети сградата на ИАППД и да получи стикер, с който да изразим нашата загриженост и отношение към нашата река.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът
Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

На 27 април 2024 г. църквата почита Св. апостол Симеон, брат Господен по плът. Историята Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил...