X
 
 

На Светли петък се благославя св. Петър

1731 3
photo of На Светли петък се благославя св. Петър
Снимка: iStock/Guliver
Светли петък е денят на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър.

През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Богата празнична програма за Гергьовден в Бургас

Денят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан в Бургас с различни инициативи. Гергьовден ще започне с поднасяне на венци и ...

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Празници, наследени от езичеството. Християнски са празниците написани в Библията, а там такива няма няма.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ето Слово от Библейският БОГ за празниците МУ, човешките учения и т.н. ttps://prophecy.amightywind.com/bg/bulgarian79/
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Голямата Библейска Скръб наближава, ще разпознаете ли антихриста? ttps://prophecy.amightywind.com/bg/bulgarian118/
  : 1 !
Последно в Актуално