X
 
 

Св. благоверен княз Александър Невски

1323 13
photo of Св. благоверен княз Александър Невски
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com
Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

Св. Филимон, Архип и Апфия

Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия били обърнати в християнството от свети апостол Павел и пострадали за Христа от гърците езичниц...

При посещението в Москва църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получи безценен дар ­ частица от мощите на св. княз Александър Невски. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса. На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • праворускославеща проституция 4 праворускославеща проституция преди 6 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • БЪЛГАРСКАТА катедрална църква трябва да носи името на БЪЛГАРСКИ светец 4.1 БЪЛГАРСКАТА катедрална църква трябва да носи името на БЪЛГАРСКИ светец преди 6 месеца Профил на трол?
  не толкова самата двойна смяна на религията от страна на Невски, колкото фактът, че това се харесва на православната църква и нейните светски началници до степен, че да го превърнат в СИМВОЛ на руската…чест ( на бойното поле), е главният въпрос. Хем воювал с католиците, хем приел религията ми, хем пък канонизиран именно заради войните си с католиците. Това ако не тежка шизофрения с вековни корени, виж още ›› здраве му кажи! Когато някой обаче е влюбен, каквито са русофилите ( на които гузно им се привижда “русофобия” в споменаването на фактите), те отказват да мислят рационално. С фанатици не може да се спори. Те са готови да приемат всяко престъпление на своя обект на обожанието просто защото го обожават и толкоз. Така се получава, че русофилите, които като правило са православни фундаменталисти и се бият в гърдите като най-големи туркомразци и ислямофоби ( защото това им се вижда върха на националистическия сладолед) си харесват мюсюлманин за патрон на Храма, защото така им е наредила Масква.И нищо не оправдава за името Невски послушниците на руската политика срещу България, която се подиграва с българската памет чрез натрапването на подобен символ - да се върне предишното име “СвСв Кирил и Методий”, или ново – народът ни си има Небесен закрилник, Св. Йоан Рилски. На тези имена дори мислещите с руски “опорни точки”, няма да устоят...
  : 0 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Кой българомразец е изтрил коментар №4?!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • александър невски наистина е свят - на много свят е светил маслото 3 александър невски наистина е свят - на много свят е светил маслото преди 6 месеца Профил на трол?
  До излизането на поръчания от Сталин филм за Ал. Невски през 40-те години на мин.век, освен като предател, по друг начин в съв. русия не са познавали Александър Невски! Идеологическата машина на Сталин идеализира образа му, приписва му невиждани стратегически способности, любов към страната и го прави от предател в спасител на отечеството!А именно Александър Невски е първия от виновните за 240-т виж още ›› е год на робство за народите на Русия и както е известно, е роден около 1229-1231г , т.е. нито в битката при Нева, 1240г., нито в битката при Чудското езеро 1242г., той не е могъл да участва. Още повече, че Невската битка се провежда на река Нева, и е обикновено нападение на крадци над преминаващ търговски керван – обичаен сблъсък със загуби не повече от 30 души, а не с планини от трупове, както пише в аналите на Църквата. Псевдонима Невски идва от невски разбойник, обирджия на търговци!А битката при Чудското езеро с прословутите тевтонци си е направо фантастика - германската хроника разказва: „германския орден по това време били не повече от 150 души, преследвали извършилия набега отряд новгородци и не пресмятайки вярно силите си, потъват в заледеното езеро. Удавят се около 20 германци” .Бащата на Александър за заслуги пред Ордата е повишен в княз А и сина служи вярно – научавайки за въстание срещу Ордата, ги предава, вкл собствения си брат и така става Владимирски княз - получава огромна армия, с която залива Рус с кръв и огън. Нямат брой поробените хора, изгорените села и градове. За жестокостта на Александър са се страхували дори да говорят, масови екзекуции и жестоки изтезания. Набивал хора на кол, избождал очи, отсичал носове. 11год полива земята на Рус с кръв - 5 кървави наказателни експедиции провежда героят на Ордата, като не пожалва дори собствения си син, който вдига Новгород на битка с баща си. Невски пръв въвежда КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО - законодателното робство - забрана за напускане „местоживеенето” без разрешението на окупационните власти
 • РОДЕН ПРАВОСЛАВЕН. СТАНАЛ КАТОЛИК, ПОСЛЕ ПАК - ПРАВОСЛАВЕН - УМРЯЛ КАТО ПРАВОВЕРЕН МЮСЮЛМАНИН 3.1 РОДЕН ПРАВОСЛАВЕН. СТАНАЛ КАТОЛИК, ПОСЛЕ ПАК - ПРАВОСЛАВЕН - УМРЯЛ КАТО ПРАВОВЕРЕН МЮСЮЛМАНИН преди 6 месеца Профил на трол?
  Църквата канонизира своя истински герой, защото по време на Монголо-татарското иго, църквата преживява разцвет сред разврат, лакомия и пиянство. Църквата признава за богоизбрани татарите, проповядва послушание към татарското иго, прави правнука на Чингис хан Даир Кайдагул светец с името „Свети Петър, принц на Ордата”. Светец става и правнука на владимирския баскак(хански наместник, събирач на данъ виж още ›› ци) – Амирхан. Църквата канонизира Невски защото не позволява на Украинска Рус да направи своя европейски избор - княз Даниил Галицки, докато се сражава с татарите, започва политика на сближаване с Европа, към приемане на католицизма! Затова и Солженицин пише: „не позволявайки на Русия да приеме католицизма, Невски обрича Русия на многовековно робство”. А какъв е бил Невски по вероизповедание - бил е православен християнин както и всички татари, но е бил и католик - 1248г., следвайки примера на баща си княз Ярослав,приема католицизма, както е видно от писмо за благодарност от папа Инокентий IV, в което той, в допълнение към благодарностите пише, че изпраща архиепископ в построения под патронажа на Александър Невски катедрален храм в Псков! А през 1263г. приема исляма в столицата на монголите, тъй като новия хан на Златната орда, Берке, е първият хан-мюсюлманин, а Невски бил ВЕРЕН ИБРИКЧИЯ
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Тъмната страна на руския светия Александър Невски 2 Тъмната страна на руския светия Александър Невски преди 6 месеца Профил на трол?
  Руската държавна разрушителна имперска АНТИСИСТЕМА е злокачествено заболяване - проявява всички свойства на рак - устойчивите, повтарящи се разрушителни явления е увреда в руската имперска система - точно като при пациенти с рак. Руската история и реалност е имперска антикултура - основни уникални ценностти се заменят от нуждите за завладяване на нови територии и властта над народите, които г виж още ›› и населяват. За московската аристокрация монголското иго е била благодат. Преди Ордата княз Ал. Невски просто се е пекъл като в тиган – с постоянната заплаха от въстания , за катурването му от роднини от власт. С Ордата кошмарът му свършил. Достатъчно било Ал. Невски да покаже ЛАКЕЙСКАТА СИ ПРЕДАНОСТ към Ордата за да се сдобие с техния знак за събиране на данъка = доживотни привилегии, силова защита срещу всяко посегателство към неговите правомощия от когото и да било. КОЛАБОРАЦИОНИСТКОТО МАЧКАНЕ НА СОБСТВЕНИЯ НАРОД под покровителството на чуждия завоевател е руско ноу-хау, което руснаците разпростират над всички територии които окупират и до днес. Главната задача и грижа на местните „богатири”- РУСКИ ЕНИЧЕРИ, като Ал. Невски е и продължава и сега да е съхраняването, опазването, лъскането и показването на ЕМБЛЕМАТА (знака, патента, лицензията, ексклузивното право, концесията) дадена им от руския завоевател-покровител. В бълг. частен случай имаме два перфектни примера на такива ЕМБЛЕМИ, купени с раболепна ЛАКЕЙСКА ПРЕДАНОСТ , силно осветени и позлатени, лепнати на най-централните места в столицата ни и предавани по наследство, за да показват на простолюдието кой е упълномощен да събира авантата тук, да лапа част от авантата и да предава съществения дял от нея нагоре към москва. Едната емблема възвеличава родоначалника, пионера в приложението на схемата (храма-паметник Ал. Невски), а другата (МОЧА) е действащият знак, ЕМБЛЕМАТА на разните гоцета, боцета,руменовци и цаци –комунистическия вариант на «Ал. Невски» в байтошовски вариант . И цялата страна е осрана с такива ЕМБЛЕМИ, временно притежание на провинциалните «богатирски величия». Пределно ясно е че на колаборационизъм и лакейска преданост са способни най-последните некадърници и издънки на нацията, неспособни да приложат никакво друго умение в живота за да просъществуват освен «богатирските» си еничерски качества да мачкат и продават собствения си народ, използвайки същата схема на покупко-продажба на лакейска преданост по-надолу от тях. Това е обяснението за специалното охрана на александър невски и моча - тези ЕМБЛЕМИ са окъпани от светлина и злато. И е наложителна единствената оздравителна терапия – премахването на ЕТИКЕТА «Ал. Невски» и връщането на най-святото и неизличимо за българите име на храм-паметника – Св.Св. Кирил и Методий и премахването на главната ЕМБЛЕМА за опикаване на територията ни от русия МОЧА - местните метастази на раковото образувание , което ще лиши от легитимност и самозвания руския еничерски «богатирски елит». А съвременният повсеместно задвижван и управляван от информатиката свят ще направи светкавично и безпогрешно връзката на кирилицата с главния храм в столицата ни и с народа обитаващ тия земи и няма да я бърка с «руска църковнославянска азбука».
 • какъв „светец“ е натрапен на най-големия православен храм в България и на Балканите 2.1 какъв „светец“ е натрапен на най-големия православен храм в България и на Балканите преди 6 месеца Профил на трол?
  Русия всъщност е наследник робството на Златната орда и Москва и Киевска Рус не съвпадат географски и са етнически различни.Московската имперска власт е робско паразитна, на фрагментация, дезинтеграция, на разпрашаване на системите - руската православна църква в действителност обожествява императора, превръщайки християнството в еклектичен миш-маш. Православния руснак(това не е етнос, а етике виж още ›› т за принадлежност към територия) е зомби - дезориентиран, не прави разлика м/у истина и лъжа, живее и умира в името на нещо, което се изисква от императора за съществуването на империята и властта му. Руското православие насред монголското иго получава привилегията да си построи над 400 църкви и манастири ( средища на разгул, покровителствани от поробителите, на които църквата служи до степен, че канонизира потомци на Чингис хан като „светци“) обявява Александър Невски за светец заради дейността му срещу руските князе и християните, пожелали да се съюзят с католическия Запад срещу Златната орда. Алексанъдр смазва въстание след въстание срещу Ордата, включително и на собствения си син Владимир, предавайки братята си Андрей и Ярослав на господарите си. И днес руският самодържец Путин, аплодиран от църквата му, открито проповядва по-голяма близост между исляма и руското православие, отколкото между руското православие и западните деноминации на християнството – това е вековния приоритет на Русия да се съюзява с азиатските си съседи срещу Европейската цивилизация. Руската имперска църква, а след това и Сталин, издигат в култ Александър Невски и лъжливата версия за неговите „патриотични подвизи“.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КОЙ е Александър Невски 1 КОЙ е Александър Невски преди 6 месеца Профил на трол?
  В живота на Невски няма никаква святост, нито чудеса, извършени в името на бог, а само много кръв, зверства, предателства и лукавство, за да оцелява и пази владенията си. През различни етапи от живота си Невски се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин. За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като "смес от татарски майс виж още ›› тор-палач, подмазвач и върховен роб". Александър Невски е васал на Златната орда като събира данък за монголите. В Новгород лично е избол очите на стотици неподчиняващи се на Ордата граждани Католическа Европа е далеч по-привлекателна за местните князе от покорството пред Ордата и затова Александър фаворизира Източноправославната църква с едничката цел да е безпрекословен владетел. Но това не му пречи, когато господарите му от ОРДАТА ПРИЕМАТ Исляма и ТОЙ ДА СЕ ПОМОХАМЕДАНЧИ. Това са големите "чудеса" в измисленото му житие. Мълчи се, че предава на монголите собствените си братя и окървавява ръцете си, за да си гарантира власт и почести. Александър Невски умира през 1263, но е канонизиран едва през 1547, когато кървавите му дела са забравени. В края на 13 век е стъкмено "Житие на Александър Невски"което го описва като идеалния княз-воин и защитник на Русия. Цялата манипулация става по заповед на Петър I, който иска държавата му да има за покровител свой светец. Останките му са пренесени в манастира Александър Невски в Санкт Петербург 1725 Екатерина I създава ордена Александър Невски като най-високо руско военно отличие. По време на Втората световна война на Сталиновата пропаганда трябват герои и възстановява ордена на ‘’големия военоначалник’’.
 • най-големият ни храм носи името на масов убиец, който завършва живота си като мюсюлманин и верен слуга и палач на господарите си от Златната орда 1.1 най-големият ни храм носи името на масов убиец, който завършва живота си като мюсюлманин и верен слуга и палач на господарите си от Златната орда преди 6 месеца Профил на трол?
  Църквата мълчи гузно, за политическото натрапване на Невски като ''светец – покровител'' и на българите.В княжество България , в което Русия налага агресивна политика за доминиране на тяхното православие , защото княжеството е само на 1/4 от територията на Екзархийска България и целта на руските нови господари е да се прекъсне връзката с българите в Македония , Беломорска Трак виж още ›› ия , Добруджа и харизаните на Сърбия български земи - всички част от диоцеза на Българската Екзархия. С дипломатически шантаж руснаците налагат най-големия български храм да носи името на светеца покровител на императорското семейство като знак на ‘’благодарност за освобождението". Мечтата на българите е храмът да бъде кръстен на Светите братя Кирил и Методий, но амбициите им са порязани безапелационно от Русия. Доколко илюзорен е статута на ''свободното''Княжество България като държава е ясно и от суспендирането на Търновската конституция и последователното назначаване на руски офицери за министър-председатели на България И за това се мълчи в България след 1944г, сякаш става дума за някакво естествено явление за българското вътрешно политическо устройство. Но, ако на министър-председателския пост бяха поставени Английски лорд или Френски граф, историческата ''наука'' щеше да бълва с/у зловещото заробване на България от Запада. Руската политика е за ограничаване на Екзархията само в Мизия , защото така българите в съседните държави остават непредставени и беззащитни с/у асимилацията на която са подложени от Сърбия, Гърция , Румъния по волята на руската покровителка на православието и Цариградската патриаршия
  : 0 !
 • от ''ПОГРОМЪТ. ВИНОВНИКЪТ'', Митрополит Методий 1.2 от ''ПОГРОМЪТ. ВИНОВНИКЪТ'', Митрополит Методий преди 6 месеца Профил на трол?
  "Девизът на руското правителство е бил и е: България да не стане голяма и да не бъде силна. Тоя девиз е легнал като основен принцип в политиката на руското правителство. Нашият църковен въпрос е една история образувана от верига на обстоятелства които потвърждават тая истина. Борбата по църковния ни въпрос беше борба против руската дипломация. Зад нея се криеше Гръцката патриаршия, панелли виж още ›› нистическите интереси на която бяха достойно защищавани от Русия. Руското правителство настояваше да се образува една българска църковна oбласт до Балкана, в границите на Мизия.Руското правителство на църковната област гледаше като на бъдащата малка България; за една политическа държавица до Балкана, която да е руски протекторат. От там Русия беше която най-много пречеше на борбите за независима българска църква и български език. И тогава руската дипломация беше в съюз с гърците, за да се съкрати църковната област на България в малък обем, както и днес е в съюз с гърците, със сърбите и с румъните против уголемяването на България Боеше се да не би България, като стане велика и силна, пожелае да посегне на Проливите и Цариград. Това опасение не се криеше щателно... ''
  : 0 !
 • от ''ПОГРОМЪТ. ВИНОВНИКЪТ'', Митрополит Методий 1.3 от ''ПОГРОМЪТ. ВИНОВНИКЪТ'', Митрополит Методий преди 6 месеца Профил на трол?
  Първото смущение на Панслависткия план на РУСИЯ за Югославия(създадения от цар''освободител''1866г балкански съюз за подялба на българските земи м/у съседите ни и унищожение на бълг.народ чрез изтребление и асимилация от сърби,гърци,румънци) е епохалната борба на Българския народ за църковна независимост, която консолидира Българската нация. Това народно движение не е дирижира виж още ›› но от външни сили, а самообединение на Българския народ и се разразства в национална борба със средствата на ненасилието и мира. Делото на Екзархията е победа на целия Български народ без война, с което много малко народи могат да се похвалят. Признаването на Българската Екзархия през 1870 г. след множество опити за нейното осуетяване от Русия чрез Гръцката патриаршия притеснява и Сърбия, но е категоричен знак за Великите сили. Екзархийска България е препятствие и заплаха за руската доктрината на Югославянството, защото Българската Екзархия е своеобразен автономен държавен организъм за цялото Българско население в неговите естествени демографски граници, гарантирана от Османското правителство със специален ферман – ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ е държава в държавата.След руската Мегали идея за руска Византия , идеята за Великосръбската идея е новата руска кауза, но без приобщаване в своите граници на Българските територии и население загубва смисъл – българите са най-многобройното население на Балканите .Ето защо унищожението на Екзархията е тайната руска политика, за да се осуети консолидацията на Българската нация в нейните естествени териториални граници. НО Екзархията не е толкова лесно преодолима институция за овладяване и манипулиране, както представителите на обществените и революционни организации и някои вестници. Всъщност Екзархията е най-могъщия фактор, който със законни средства и напълно самостоятелно развива всички функции на една бъдеща автономна държава. Ето защо, за осуетяване на нейното дело Русия пристъпва към предизвикване на извънредна ситуация преустановяване управлението на Османската империя на Балканите и обезсилване на действащия ферман от 1870г.
  : 0 !
 • на нито един международен форум русия не допуска легитимното представителство на Екзархията 1.4 на нито един международен форум русия не допуска легитимното представителство на Екзархията преди 6 месеца Профил на трол?
  ‘’...Същото стана и със схизмата. Русия да действува за намалението, за ограничението на Българската църква. Българските националисти използуваха схизмата за разширение границите на българската църква, за уголемяването на България. На основание на схизмата, Българската църква добиваше правото да изпраща владици там, гдето мисли, че има право. От прогласяването на схизмата се добиха противоположни виж още ›› резултати за Патриаршията и за руската дипломация. Значи, настояването на руската дипломация за помирението ни с Патриаршията и вдигането на схизмата, целеше ограничението на църковната област, следователно и на политическата. Помирението и вдигането на схизмата предполагаше необходимото условие: да отстъпим на Патриаршията всичките ония епархии върху които тя имаше претенции. Целта на руската дипломация беше: да бъде България малка, ограничена до Балкана. Граф Игнатиев, руския тогава посланик в Цариград, ме убеждаваше, че в наш интерес е да възприемем образуването на българска църковна област до Балкана. Това ще бъде с благословението на Патриаршията. В такъв случай, казваше, ще ни се даде възможност да образуваме от тая църковна област едно българско княжество. Тази цел се изрази в "Рейхщатското" съглашение, според което Австро-Унгария да вземе Босна и Херциговина, а Русия – България до Балкана.Договорът в СвСтефано има история.Стана известно, че българското княжество ще се образува до Балкана. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев, главния ръководител по водене преговорите за мирът. Той ни посъветва да не бунтуваме офицерството. Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една църковна област е предпочтителна за интересите на българския народ, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ, в договорът да се каже, че се урежда една българска държава с всичките области населени от българите - Цариградската конференция беше определила границите на автономна България в границите на Екзархийска България. В тия граници влезе Св-Стефанска България, но руска войска не отиде да окупира Македония. Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали . Рейхщагското съглашение обяснява причината Европейските сили – по заблуждение – мислят, че ние българите, не сме състоятелен народ за политическа независимост. Се мисли, че цяла Св[ети]-Стефанска България се планира да се обсеби от Русия. За това ще я режат. Няма да оставят толкова много на Русия. Ние, българите, трябва да изпратим в Берлин пълномощна делегация. Да заявим на силите, чрез наши пълномощни представители, че ние българите и под турския режим се радвахме на общинска автономия и че сме ревнители за независим политически живот...’’
  : 0 !
 • Днес БПЦ продължава да бъде под острата зависимост на Руската църква и комунистическите тайни служби – ДС и КГБ 1.5 Днес БПЦ продължава да бъде под острата зависимост на Руската църква и комунистическите тайни служби – ДС и КГБ преди 6 месеца Профил на трол?
  1915г., когато православните християни празнуват Петковден 2 руски хидроплана – бомбардировачи и руска ескадра от 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда въоръжени с мощни 305- и 203- мм. Оръдия атакува Варна. Моментът не е случайно избран. Бомбардировката е , когато българските войски настъпват срещу сръбските и освобождават Моравско и Македония - тези исконни бълга виж още ›› рски краища. Тази руска бомбардировка е подъл удар в гръб срещу мирно население - рано сутринта във Варна бият църковните камбани и богомолците бързат за църква, без въобще да подозират, че предстои кървав ден за цветущия български град – руснаците обстрелват изключително централната част на града и особено гъсто населените квартали. „Русия стреля срещу България само за това, че последната се стреми единствено към обединението на своята нация” - пише в. „ Балкански куриер” след бомбардировката на Варна - обществените реакции срещу Русия са толкова остри, че се стига до преименуването на храм-паметника Александър Невски с пълен консенсус от парламента (в това число и опозицията) и правителство. Всъщност решението не е за възстановяване на първоначално замисляното му име “Св.св. Кирил и Методий”. Дори отявлени русофили приветстват преименуването. 1920г. правителството на Александър Стамболийски отново връща руския’’светец’’ в българския храм, в унисон с пълното русофилско отрицание на политиката на правителството на Васил Радославов, довела до национално обединение на България, признато и от победена Русия Брест-Литовския мирен договор от БЪЛГАРСКИЯ 3-ти Март 1918г. Окървавяването на Варна от руските самолети и кораби изчезва ,,безследно’’ от бълг учебници по история заедно с цялата руско-българска война 1916-18г след руската окупация 1944г. и ЛИПСВА и в наши дни. Днес зависимостта на БПЦ от Руската църква и наследниците на комунистическите тайни служби – ДС и КГБ, я прави неспособна обедини бълг нация и да пресече измамните митове, насаждащи руска хегемония и резултата е тотален руски грабеж
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.