Световен ден на прелетните птици

28451
Световен ден на прелетните птици

Световният ден на прелетните птици (World Migratory Bird Day) се отбелязва от 2006 г. вторите събота и неделя на май. Тази година това са 11 и 12 май.

Дните са посветени на ежегодната кампания за повишаване на информираността и за съхраняване на прелетните птици, както и на средата на техните обитания в целия свят.

Кампанията се организира на основата на два международни договора за опазване на дивата природа – Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни и Съглашението за опазване на афро-евразийските мигриращи блатни птици - под егидата на Програмата на ООН за околната среда.

Феноменът миграция на птиците е един от показателите за живота на Земята, за здравето и качеството на околната среда и за изменението на климата. Благодарение на прелетните птици се поддържа баланса на екосистемата: някои растения се опрашват именно от мигриращи птици. Ако птиците са застрашени от изчезване, това е явен признак за промяна на условията на тяхното обитание, което пък може да засегне живота на други видове.

Опазването на прелетните птици и на техните местообитания по целия прелетен път е необходимо условие за по-нататъшното им съществуване редом с хората. Изчезването на отделни видове птици поставя в опасност цялото природно разнообразие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Свети мъченик Лазар Български
Свети мъченик Лазар Български

На 23 април 2024 г. църквата почита Свети мъченик Лазар Български. От с. Дебел дял Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои на...