Анри Кулев с награда за цялостен принос в киното на фестивала "Любовта е лудост"

1695
Анри Кулев с награда за цялостен принос в киното на фестивала "Любовта е лудост"
Снимка: Iff Love is Folly / Мфф Любовта е Лудост/Facebook

Филмовият режисьор, аниматор и художник Анри Кулев стана носител на наградата за цялостен принос в развитието на киноизкуството на 31-вия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост", който започна във Варна на 25 август. Кулев получи плакет, статуетка и картина от Добромир Манев със заглавие "Страст".

Какво каза Анри Кулев при получаването на наградата

"Да попаднеш в такава сложна компания като наградените преди мен, е голяма отговорност", каза от сцената Кулев. Той припомни, че един игрален филм се прави с огромен екип и изтъкна, че приема отличието от името на хилядите хора, с които е работил в своите продукции. Сред тях той посочи операторката Светла Ганева и композитора Любомир Денев, които присъстваха в залата на Фестивалния и конгресен център при откриването на фестивала.

Още: Анри Кулев: Никаква ваксина няма да ни спаси от демоните ни

Снимка: Iff Love is Folly / Мфф Любовта е Лудост/Facebook

Според Анри Кулев наградите са преплетени с много човешка амбиция и затова всички те - "Оскар", "Сезар" и т.н., трябва да се връчват накуп на всеки творец, още когато прохожда в киното. Това ще свали от него напрежението и нервите при всеки фестивал и конкурс и ще му помага да спи спокойно и да не мрази колегите си, посочи режисьорът. Идеята му обаче съдържа още едно правило, според което при всеки произведен филм призовете на автора ще бъдат отнемани. "Така той ще завърши творческия си живот без нито една награда, както се е родил. Мисля, че е справедливо", каза Кулев, разсмивайки публиката.

Още: Проф. Иван Веселинов и проф. Анри Кулев с награди от Съюза на българските художници

Той благодари на варненци за съпричастието към българското кино и припомни, че скоро в града започва и фестивалът на анимационното кино, който той организира, и изрази надежда и към него да има този огромен интерес, който предизвиква "Любовта е лудост", пише БТА.

Думите на кмета на Варна и на директора на фестивала

На церемонията присъства и кметът Иван Портних, който благодари на организаторите и гостите, дошли лично да присъстват на кинофорума. Той увери, че Община Варна, която го подкрепя от самото начало, ще продължи да го прави и занапред, защото фестивалът формира вкус към качественото кино. 

"Подготвяхме с много любов и желание това издание, за да задоволим вашите вкусове, каза художественият директор на "Любовта е лудост" Александър Грозев и уточни, че екипът е подбрал близо 70 филма, които идват от големите световни фестивали в Берлин, Кан, Сан Себастиан. Той изтъкна, че варненската публика има привилегията да ги види за първи път в нашата страна. Грозев посочи още, че тази година визията на фестивала е насочена към въпроса "Лудост ли е любовта?", на който е посветена и изложбата с мъдри мисли, разположена във фоайетата на Фестивалния и конгресен център. "Очевидно любовта не е лудост, защото в годините, които прекарахме с пандемия и всякакви лудости, които ни заобикалят, отворихме сърцата си нашироко и искаме да се обичаме, да живеем, да чувстваме заедно. Това е и смисълът на нашия фестивал", каза той.

На откриващата церемония с видео колаж бяха припомнени знаковите личности от българското кино, които ни напуснаха тази година - Емилия Радева, Гинка Станчева, Борис Луканов, Анжел Вагенщайн.

Повече за 31-ото издание на "Любовта е лудост"

В конкурсната програма са включени 12 филма. Освен тях има и секция "Изборът на младите", в която наградата определя младежко жури. Акценти в програмата са панорамата от Югоизточна Азия, както и 100-годишината на арменското кино. Фестивалът ще почете с документални ленти актьора Апостол Карамитев и композитора Борис Карадимчев. Публиката може да гледа и панорами с нови български и световни заглавия.

Синът на Апостол Карамитев - Момчил Карамитев, снимка: Iff Love is Folly / Мфф Любовта е Лудост/Facebook

Сред гостите на варненския фестивал тази година са италианската актриса Лидия Витале, която ще представи филма "Голямото болеро" с нейно участие, както и арменският режисьор Харутюн Хачатрян. Унгарският режисьор Исти Мадарас ще гостува с филма си "Между живота и смъртта". Във Варна ще бъде и турската режисьорка Чидем Сезгин. Тя е дебютирала на "Любовта е лудост" и сега се връща на фестивала със своя последен филм "Суна". 

Още: "Уроците на Блага" на Стефан Командарев открива Киномания на 16 ноември (ВИДЕО)

По думите на Александър Грозев в програмата има много интересни документални филми. Ще бъде показана копродукцията "Сушени билки", която има награда на фестивала в Кан за най-добра актриса и номинация за "Златна палма". Според проф. Грозев друг интересен филм от програмата е "Ео" на Рита Азеведо Гомеш, който представлява сатира на съвременното общество. В тазгодишното издание са включени най-новите продукции на Кен Лоуч, Кшищоф Зануси, Нури Билге Джейлан, Ежи Сколимовски и те ще имат своите български премиери във Варна.

Кинофестивалът "Любовта е лудост" започна на 25 август с прожекция на френския филм "Жан дю Бари: фаворитката на краля", който откри и тазгодишния фестивал в Кан. Той ще има извънредна прожекция и на 31 август от 20:00 ч.

Яна Титова, снимка: Iff Love is Folly / Мфф Любовта е Лудост/Facebook

Председател на международното жури, което ще оценява заглавията в конкурсната програма, е актрисата и режисьор Яна Титова. На 29 август ще има специално издание на инициативата "Нощно кино" с нейно участие, в което тя ще разкаже за новия си проект, който излиза по екраните през месец октомври. В журито влизат още испанецът Хайме Ногера, режисьорите Кириакос Тофаридес от Кипър и Корнел Георгита от Румъния и Михаил Стародубовс от Латвия, който е специалист по екранни изкуства и медии, пише БТА.

Още: 41-ото издание на "Златна роза" чества голямата актриса Меглена Караламбова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Фестивал на китайското кино ще се проведе в две кина в София

Вход свободен, концерт и лятно кино в Нощта на музеите в НВИМ

Почина известен режисьор

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com