Добавят две нови категории за наградите "Златен глобус"

1436
Добавят две нови категории за наградите "Златен глобус"
Снимка: Getty Images

Организаторите на "Златен глобус" въвеждат някои нови правила за начина, по който ще се оценяват кандидатите за престижната награда. Сегашният изпълнителен вицепрезидент на "Златен глобус" Тим Грей заяви, че макар организацията да има опит с непризнаването на блокбастъри, е време да се даде път на филми, които не само привличат огромни суми в боксофиса, но и се отличават с високи художествени постижения. В допълнение към филмовите блокбастъри "Златен глобус" ще отличи и постиженията на фронта на стендъп комедията, но има определени критерии, които трябва да бъдат изпълнени в тези две нови категории.

Блокбастърите и стендъп комедиите в битка за "Златен глобус"

По отношение на блокбъстърите наградите "Златен глобус" имат набор от изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде разгледан даден филм. За да може един блокбастър да се класира за "Златен глобус", той трябва да генерира приходи от поне 150 млн. долара, като 100 млн. от тези 150 млн. долара трябва да бъдат спечелени на вътрешния пазар. Ако филмът е пуснат изключително в стрийминг, тогава организацията ще трябва да вземе предвид цялостната гледаемост на филма въз основа на данни, събрани от надеждни източници от индустрията.

Още: Редица холивудски звезди се заразиха с Covid на церемонията „Златен глобус”

Но високите приходи в боксофиса или зрителската аудитория не означават непременно, че филмът ще се класира за "Златен глобус", ако не се отличава с високи художествени постижения. С други думи, приходите и зрителската аудитория са само една от бариерите, които блокбастърните филми трябва да преодолеят, преди да бъдат счетени за достоен претендент. Общо 8 номинирани филма ще бъдат включени в надпреварата за "Златен глобус", когато подборът приключи, пише БГНЕС. Ако даден блокбастър отговаря на критериите, той ще може да кандидатства и за "Златен глобус" в категорията "Най-добър филм", която съответства на съответния жанр.

Снимка: Getty Images

Когато става въпрос за стендъп комедия, отличията "Златен глобус" също имат свой собствен набор от критерии, които трябва да бъдат изпълнени. За да се класира комедиен спектакъл, той трябва да е с продължителност над 30 минути и да е пуснат в призната медийна платформа като кабелна телевизия, стрийминг и платена кабелна телевизия. В категорията "Най-добро изпълнение на Stand-Up комедия по телевизията" ще бъдат посочени общо 6 номинирани.

"За" и "Против" промените

Трудно е да се каже дали това е добър ход за наградите "Златен глобус" като организация, но процесът на разглеждане повдига много въпроси. Тези нови категории може и да се окажат глътката свеж въздух, от която се нуждае организацията, и в един идеален свят ще видим скок в зрителската аудитория, когато предаването се излъчи на 7 януари 2024 г.

Критиците не са много развълнувани от тази нова инициатива. Преобладаващото мнение е, че с допускането на високобюджетни блокбастъри в микса, по-нискобюджетните художествени ценности могат да бъдат засенчени само от касовите приходи. Но тъй като хората, които гласуват за "Златен глобус", ще разглеждат художествените достойнства на класираните филми, преди да ги номинират за наградата, организаторите се надяват, че тази нова категория просто ще позволи на филмите, които имат значителен успех в масовия сектор, да получат шанс не само за номинация за "Златен глобус", но и за победа.

Снимка: iStock

Печалбите и зрителската аудитория са само една от бариерите, които филмите-блокбастъри трябва да преодолеят, преди да бъдат считани за достоен претендент, но Шон О'Конъл от "Cinemablend" поставя под съмнение процеса на проверка. Той се пита дали организацията ще бъде прозрачна по отношение на броя на стрийминг филмите, които не са били пуснати в кината, което е основателно притеснение. И след като се преброят цифрите в боксофиса и стрийминга, какъв ще бъде процесът на преглед за това дали даден филм може да се похвали с художествено съвършенство или не?

Все пак това е вълнуващо развитие и просто ще трябва да се настроим за наградите "Златен глобус" през януари, за да видим как ще се развие всичко.

Още: "Златен глобус 2023" е с най-ниския рейтинг в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com