HBO представи новия полски сериал "Глутница"

34796
HBO представи новия полски сериал "Глутница"
Снимка: HBO

Вчера, 12 януари, новият хитов сериал на HBO "Глутница" (Wataha) беше представен пред българска публика в Полския културен институт в София. Криминалният сюжет преплита историите на граничари и бежанци. Действието се развива в 6 серии, а епизод 1 може да се гледа безплатно и в онлайн видеотеката HBO GO на www.hbogo.bg/group/free.

Още първите кадри от “Глутница” носят усещането за нещо познато. Действието се развива в Полша, в планините Биешчади, но спокойно може да е и българска история. Природата си прилича, хората си приличат, а бурните им души не признават граници - те силно обичат и мразят, веселят се и страдат, пълнят чашите догоре. Пият и пеят, докато забравят. Жените са красиви и темпераментни, мъжете са безразсъдни и корави.

HBO с европейска премиера на сериала „Глутница“ на 12 януари

Новият полски сериал на HBO „Глутница“ (Wataha) разказва историята на граничарите, които опитват да спрат нелегалния поток ...

„Има граници, които трябва да бъдат опазени. Има граници, които трябва да бъдат прекрачени“, е мотото на полската продукция на НВО.

„Тематиката е много актуална - свободата, границите - в буквален и преносен смисъл, човешките драми на хората, които служат там, и моралните дилеми, пред които са изправени,“ каза мениджърът на HBO България Димитър Нойков. “Wataha не само отговаря на високите критерии на HBO за качество и добра продукция, но и съдържа онзи елемент, който е най-важен и който можем да открием в душевността на славянските народи – възможността да докоснеш хората с историята, която разказваш.”

Човек за човека е вълк, напомня постоянно “Глутница”.

Дивите животни са част от актьорския състав. Планините са им дом и смъртоносно препятствие за всички, търсещи свободата. “Тези планини са малко изследвана територия, за поляците те са символ на свободата”, сподели директорът на Полския институт в София Агнешка Косчушко след прожекцията, на която бе домакин.

“Глутница” е историята за хората, чиято кауза и професия е да пазят границите. Митничарите охраняват границата с Украйна, през която всеки ден десетки хора, бягащи от смъртта, от мизерията, от войната, опитват късмета си. В пилотния епизод чеченско дете губи майка си и започва живота си на възрастен преди още да е свършило с детството.

Европейците масово се депресират, когато свърши любимия им сериал

Европейските телевизионни фенове са изненадващо внимателни, когато става въпрос за разкриване на телевизионни сюжетни линии и финали н...

Капитан Виктор Ребров (ролята се изпълнява от полската звезда Лешек Лихота) губи колегите си и любимата си жена, които загиват от бомбена атака, докато се веселят в хижа в планината. Ребров няма време да страда, защото освен жертва, той и главен заподозрян. На мобилния му телефон се получава съобщение от неизвестен подател с краткото и фатално “Бум”, секунди преди взрива.

България е първата европейска страна след Полша, в която се излъчва “Глутница”. В Полша премиерата на “Глутница” беше през октомври, а интересът – огромен, заради звездния актьорски състав. Във филма участват сестрите - Магдалена и Александра Поплавски. Александра е в ролята на студената прокурорка Ига Добосч, която разследва убийството в планината. Магдалена играе пълен антипод - грижовна, чувствителна и интелигентна - героинята й Наталия Татаркиевич е изпратена в граничния район, защото говори отлично английски, немски, украински и руски. Скоро обаче суровата действителност поставя на тест издръжливостта й.

Шестте серии на първи сезон са режисирани от Михал Газа и Каша Адамик. Каша Адамик е дъщеря на известната режисьорка Агнешка Холанд, която аудиторията на HBO познава от невероятния филм за Ян Палах “Горящият храст”, чешка оригинална продукция на НВО Европа. Холанд е режисьор и на някои серии на „Наркомрежа“/The Wire на НВО САЩ – в момента по Cinemax всеки четвъртък, както и на някои от сериите на нашумялия The Killing/ Убийството, който е по скандинавски сценарий.

На моменти “Глутница” също оставя с усещането за скандинавско кино. Историята мени темпото си - тръгва бавно, дори статично, снимана от дистанция, след което перспективата се обръща, а сюжетът преминава почти в екшън, за да се спре после отново.

„Сериалът е мащабен проект на НВО Европа и обещавам, че ще се боря следващият такъв да е в България“, добави Димитър Нойков от НВО България.

В Норвегия ще снимат сериала за терориста Брайвик

В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик. През 2011 г. той уби 69 души, повечето от които деца, по време на летния им ла...

Епизодите на „Глутницата“ ще се излъчват по HBO всеки понеделник от 22:40 ч. Сериалът ще може да се гледа и в онлайн видеотеката на HBO – HBO GO, където еп. 1 вече е наличен безплатно @ www.hbogo.bg/group/free

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com