Кино Одеон става център на 100-годишния юбилей на българското кино

23646
Кино Одеон става център на 100-годишния юбилей на българското кино

Нощен кино маратон в кино Одеон и непоказвани досега архивни кадри от снимачните площадки на емблематични български киноленти – това са само част от редицата събития, с които филмовите дейци у нас ще отбележат 100-годишния юбилей на българското кино. 

Официално годишнината ще бъде чествана на 13-ти януари – датата, на която през 1915 година в кино “Модерен театър” е прожектиран първият български игрален филм “Българан е галант”. На пресконференция днес от Националния фимов център обявиха част от събитията, които съпътстват юбилея, информира БНТ. Инициативата ще продължи през цялата година.

Възраждат кино "Одеон"

Кино „Одеон” в София ще бъде ремонтирано. Това съобщи пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов. В момента арх...

Две години след като киноилюзията покорява сърцата на зрителите във Франция, първият игрален филм на братя Люмиер пристига и в Русе. Изумени от “живата фотография” – хората наскачали от столовете, когато влакът от екрана ги връхлетял. Със същия летящ старт започнало да се снима кино и у нас. По случай юбилея в кино афиша на филмотечно кино Одеон влизат, както едни от първите български документални кино ленти, така и емблематични заглавия от миналия век.

За юбилея ще бъдат издадени монета и пощенска марка. На 17-ти пък стартира кино маратон с пълните версии на “Хан Аспарух” и “Мера според Мера”, открива се и фото изложба от снимачните площадки на едни от най-обичаните български кинокласики.

100-годишният юбилей на българското кино ще бъде отбелязан и на най-престижните кинофоруми в света – фестивалът в Кан и Берлинале. По случай кръглата годишнина от филмотеката си пожелаха – необходимите средства за дигитализацията на киноархива и за изграждането на модерно фондохранилище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com