Македонски филм е номиниран за две награди "Оскар" (ВИДЕО)

10346
Македонски филм е номиниран за две награди "Оскар" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Македонският "Медена земя" (Honeyland) влезе в надпреварата за филмовите награди "Оскар" с две номинации - най-добър документален филм и най-добър чуждоезичен филм.

Лентата от съседна Северна Македония вече е обрала куп награди, като може да се похвали и с титлата „най-награждаван филм на фестивала в Сънданс“, защото си тръгна с цели три отличия миналата година.

В продукцията се разказва за Атидже Муратова - последната жена, отглеждаща диви пчели в Европа. Тя и майка й, която е прикована на легло, са единствените жители на малкото селце Бекирлия, в което живеят без течаща вода и без електричество.

„Медена земя“ е дело на Тамара Котевска и Любомир Стефанов. Сниман е в продължение на три години. Събрани са 400 часа материал. Малобройният екип на документалистите заминава за района на р. Брегалница да прави късометражка на екологична тема и случайно попада на „естествените“ кошери на Хатидже (видимо организирани с човешка намеса, но поместени в процепи в скали, дървесни хралупи и прочее), а благодарение на тях – и на нея. Бекирлия, турското селце, от което е пчеларката, е напуснато, както и много други в околностите, още през 50-те години на ХХ век заради спогодба между Югославия и Турция за „размяна“ на мюсюлманско и християнско население между двете държави.

Животът на Хатидже се променя, когато наблизо се нанася номадско семейство със седем шумни деца и домашни животни. Тя се сближава с тях и ги научава как да събират мед, но скоро бащата в семейството - Хюсеин, решава да загърби нейните методи в желанието си да печели повече пари. Макар че новите съседи са спасение от изолацията и самотата, те застрашават препитанието на Хатидже.

Според ревю във в. "Ню Йорк таймс" той разказва "сюрреалистична, но трогателна история за човешката борба, постоянство, отношенията с другите хора и с Майката природа". Гай Лодж в ревю за "Варайъти" отбелязва: "Като се започне от меда, всичко в този филм е органично." Британският "Таймс" пише: "Макар да започва като медитация върху трудностите и ритъма на селския живот, филмът се превръща в нещо по-интимно." "Атлантик" го нарича "рядко срещан документален филм за природата, който е и дълбоко личен". "Чувствителността както към човешките грижи, така и към удивителната красота на природата превръща "Медена земя" в особено увлекателен документален филм."

Ревютата в агрегатора Rotten Tomatoes му дават 99% одобрение и среден рейтинг от 8.36/10. В "Метакритик" лентата има 86 от 100 възможни точки въз основа на 26 ревюта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино