Новият БГ сериал "Вина": Силен старт, баланс и наситен послевкус след първия епизод

45764
Новият БГ сериал "Вина": Силен старт, баланс и наситен послевкус след първия епизод
Снимка: Вина

Има български режисьори, които с годините и работата си успяват да "опаковат" името си така, че само споменаването му да дава знак на зрителите какво е нивото на продукцията, която са създали. Виктор Божинов е добрият пример. С времето той не просто се самошлифова, но и успя да възпита определен вкус за качество у българския филмов и телевизионен зрител. Вкус, който кара хората да се оглеждат за по-доброто кино, да търсят смисъла, а не просто поредната телевизионна патриотарска дъвка.

Вчера (5 януари) по БНТ1 бе излъчен първият епизод от новия сериал на Виктор Божинов "Вина". Играта на думи започва още от заглавието и ни подсказва, че филмът има амбиците да покаже многопластовост, различни нотки и вкусови акценти.

Сюжетът накратко: български винопроизводител умира и някой трябва да се погрижи за наследството му. А то е една модернизирана винарна, която е пред фалит, шарен екип със собствени проблеми и неясни финансови отношения със скрити съдружници. Наследниците живеят в чужбина и се налага племенникът на покойника да се върне в България, за да завърши бърза сделка за продажба. Само че, както се очаква, още със стъпването на родна земя, мъжът е залят от спомени и съмнения, които ще разклатят уж подредения му "поамериканчен" живот.

Ясни са двете основни сюжетни линии - първата е виното като любов и философия за живота, като поминък и житейски смисъл. Втората е вината - онази вина, която живее у всеки от нас, оставяйки лека и вечна утайка в душите ни. Идеята е плодотворна, а пластовете, с които екипът е играл, може да са безкрайни. Разказът тепърва ще се развива и в следващите епизоди, всеки от които е кръстен на определен сорт вино - спрямо настроението на всяка от частите. Първият бе "Совиньон блан".

В главните роли са Владимир Зомбори (върналият се племенник), Елена Телбис (нахакана еноложка, завършила във Франция, която работи във винарната и тормози българските си колеги с желанието си за елементарни правила и високи изисквания към продукцията) и Михаил Билалов (председател на общинския съвет и местен хегемон). В останалите роли гледаме Герасим Георгиев-Геро, Параскева Джукелова, Кристина Верославова и др. Сценаристи са Ваня Николова, Елена Димитрова и Екатерина Николова.

Кусури винаги могат да се открият, ако се търсят съзнателно - не оставяйте с впечатлението, че "Вина" е някакво ненадминато съвършенство. Това, което видяхме в първия епизод, има своите слаби моменти, но генерално продукцията е на много добро ниво. Ниво, което в последните дни бе потънало някъде много, много дълбоко.

Виктор Божинов оттегли филма си от бг-надпреварата за "Оскар": "Победителят е предварително известен"

Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от българската надпревара за "Оскар" 2023. Това съобщиха в писмо до директора на Националния ...

Един от плюсовете на сериала "Вина" е, че стъпва върху стабилността на вече световноизвестното българско винопроизводство и именно върху него развива човешките истории, които ще следим. Значи все пак можем да разказваме български истории, без задължително да включват кючеци, суджуци и юмруци.

Часове преди премиерата на сериала Виктор Божинов написа в социалните мрежи, че екипът на "Вина" носи на критика, за разлика от други. Както казах, Божинов е добрият пример сред българските режисьори. Излишно е да ви казвам кой е лошият, особено след събитията от последните дни.

Следващият епизод на "Вина" е на 12 януари от 21:00 ч по БНТ1, която е и продуцент на сериала.

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино