От фестивала в Кан скочиха срещу присъдата на режисьора Саид Рустаи

1831
От фестивала в Кан скочиха срещу присъдата на режисьора Саид Рустаи
Снимка: Getty Images

Организаторите на филмовия фестивал в Кан се възмутиха от "сериозното нарушение на свободата на словото", след като иранският режисьор Саид Рустаи беше осъден на затвор заради показване на филм в конкурсната програма на кинофорума през 2022 г. Още: Осъдиха иранския режисьор Саид Рустаи заради фестивала в Кан

Съдът обяви присъда за 34-годишния Рустаи - шест месеца затвор заради прожектирането на филма му "Братята на Лейла" на фестивала в Кан през 2022 г., съобщиха местните медии във вторник. Филмът, който разказва за икономическите трудности на едно семейство в Техеран, е забранен в Иран от излизането му миналата година.

Присъдата на Рустаи, която включва забрана за работа в продължение на пет години, "представлява още едно сериозно нарушение на свободата на словото за иранските артисти, режисьори, продуценти и техници", се казва в изявление на организаторите от Кан, изпратено до АФП.

"Фестивалът в Кан изразява подкрепата си към всички, които са подложени на насилие и репресии заради създаването и разпространението на произведенията им. Фестивалът е техният дом", се казва още в съобщението.

Снимка: Getty Images

Филмът "Братята на Лейла" участва в надпреварата за "Златна палма" на миналогодишния фестивал в Кан. Той се размина с голямата награда, но спечели наградата на Международната федерация на филмовите критици (ФИПРЕССИ).

Още: Заради стачката в Холивуд: Колко е засегнат кинофестивалът в Локарно

Филмът беше забранен в Иран, след като "наруши правилата, участвайки в международни филмови фестивали без разрешение", а режисьорът отказа да го "коригира", както поиска министерството на културата, съобщиха тогава официалните медии, припомня БГНЕС.

Във вторник реформаторският всекидневник "Етемад" съобщи, че Рустаи, заедно с продуцента на филма Джавад Норузбеги, "са осъдени на шест месеца затвор за показването на филма на филмовия фестивал в Кан". Рустаи и Норузбеги са признати за виновни за "принос към пропагандата на опозицията срещу ислямската система".

Създателите на филма ще излежат само една двадесета от присъдата си, т.е. около девет дни, а останалата част "ще бъде отложена за срок от пет години", съобщава "Етемад", който допълва, че присъдата може да бъде обжалвана. По време на периода на отлагане подсъдимите ще бъдат задължени да преминат курс за създаване на филми, в които се "запазват националните и етичните интереси" и се въздържат от контакти с други професионалисти в областта на киното, посочва вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com