Първият български 3D документален филм разказва за нестинарството

84072
Първият български 3D документален филм разказва за нестинарството

Тази година нещо уникално очаква родните почитатели на седмото изкуство! За първи път те ще могат да се насладят на български филм заснет в 3D.

Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи - нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, община Царево.

Защо са забранени танците в Ню Йорк?

  На 19 май от 20.30ч. в Studio 5 Кинематограф ще представят документалния филм Freedome2dance на Ина Сотирова. След прожекцията ...

„Стъпки в огъня - 3D” e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.

Този филмов проект ще изненада зрителите освен със своята триизмерна преспектива, така и с интересното сътрудничество на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелоди Гилбърт (Melody Gilbert). Филмът е реализиран изцяло от екипа на филмово студио „Revive Vision“, с любезното съдействие и подкрепа на Община Царево. Оператор е Божидар Симеонов, а композитор Георги Стрезов.

Андрей Хадживасилев е познат на родната публика с екстремния си документален филм “Паркур – начин на живот”, както и с множеството музикални клипове за български звезди от роклегендата Милена Славова, до ексцентричните рапъри Румънеца&Енчев и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип „Така се събужда деня” на група Атлас. „Аз съм голям почитател на новите технологии в киното, затова след като направихме първия 3D клип, беше въпрос на време да сътворим с екипа ми и първия 3D филм! Играта на нестинарите е нещо много зрелищно и красиво, не случайно избрах именно тази тема за документален филм в 3D.” споделя Андрей Хадживасилев за работата си по първия български 3D филм.

Кинематограф представя: „Мостът“ - режисьорският дебют на Яна Титова

На 12 май от 20.30ч. в Studio 5 Кинематограф ще представят филма „Мостът“ – режисьорски дебют на актрисата Яна Титова...

Melody Gilbert е носител на наградата за Американско независимо документално кино, автор на множество документални ленти. От три години живее и работи в България като преподавател в “Американският университет - AUBG” в Благоевград. „Беше голяма чест да бъда част от първия български 3D документален филм в България. 3D-то беше нещо ново и интересно и за мен, но като американски гражданин и творец най-много се вълнувах да бъда в село Българи, да се срещна с тези хора и да видя на живо този уникален български обичай. Да бъда зад кадър по време на целия нестинарски ритуал и възможността да се запозная с родствениците на древните нестинари е нещо, което никога няма да забравя.”, споделя тя.

Очаквана RealD 3D премиера на филма - юни 2014г. Повече за „Стъпки в огъня - 3D”, снимки и видео може да откриете в официалния уебсайт – www.stepsinthefire.com и във
Facebok - www.facebook.com/stepsinthefire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com