София Филм Фест гостува за 9-а поредна година в Севлиево с най-новите фестивални заглавия!

2556
София Филм Фест гостува за 9-а поредна година в Севлиево с най-новите фестивални заглавия!
Снимка: София Филм Фест

Със специално подготвена програма гостуваме за девета поредна година в Севлиево! Прожекциите са на открито, под звездите, а филмите са специално селектирани от програмата на София Филм Фест!

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с Община СЕВЛИЕВО, поредното издание на „София Филм Фест в Севлиево“ - с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Площад „СВОБОДА” кани жителите и гостите на града на #КИНО в четири поредни вечери, началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!

*

9-ият „София Филм Фест в Севлиево“ стартира на 14 юли (сряда), когато зрителите ще се срещнат ПРЕМИЕРНО с един от най-успешните български филми на последните години - „СЕСТРА“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус - Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Очаквайте специални гости – авторите на филма Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще се срещнат с публиката в Севлиево, за да представят своята творба!

*

Вторият фестивален ден е 15 юли (четвъртък) – предвидили сме да гледаме заедно една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

*

Третият фестивален ден е 16 юли (петък) – предвидили сме среща с една изключителна екранизация на прочута литературна творба. „МАРТИН ИДЪН“ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон. Американският писател е на 33 години, когато създава своя роман, превърнал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

*

Триумф с българско участие в Трайбека!

„Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, основан о...

В събота – 17 юли, програмата ни в Севлиево за 2021 година завършва със специална среща – представители на екипа, реализирал дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“ ще се срещнат с публиката в Севлиево, за да представят филма!

Пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“ се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът.

Очакваме Ви на Кино площад „С В О Б О Д А” (пред Община СЕВЛИЕВО)!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Унизително! Адвокати възмутени от новите ограничителни мерки спрямо Ален Делон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com