"Светителят хирург" разказва за един от най-великите светци - Св. Лука Кримски (ВИДЕО)

16621
"Светителят хирург" разказва за един от най-великите светци - Св. Лука Кримски (ВИДЕО)

„Главното в живота е винаги да се прави добро на хората – ако не можеш да направиш голямо добро, направи поне малко добро”, това безсмъртно послание на св. Лука Кримски прозвуча и в София на представянето на новия филм за светеца, направен от журналиста Ангел Бончев.

Освен десетките християни, за да гледа филма дойде и лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който на 24 февруари отбелязва четири години от възкачването си на патриаршеския престол. Това бе и скромния празник на първосветителя на Българската православна църква. Той даде високата си оценка на автора и режисьор на филма Ангел Бончев, водещ на новините на ТВ Европа. Пожела и даде своето благословение да продължава да работи на нивата на православието и със следващи душеспасителни филми, като определи работата на Ангел Бончев като апостолски Богоугоден труд.

Никълъс Кейдж пристига в България

Никълъс Кейдж ще пристигне в София през март за снимките на филма „Two Eleven” и ще остане поне месец. Лентата с режисьор ...

„Той не се страхуваше от нищо само и само, за да покаже добротата си – да спаси от тежестта на смъртта своите пациенти. През земния си живот той правеше много чудеса и Бог го прослави и след смъртта му, та да продължат тези чудеса, за да укрепваме във вярата си и да знаем, че в този свят, колкото и трудно да се чувстваме винаги имаме тази небесна защита, която можем да изпросим от тези просияли пред Божия престол, угодници Божии”, каза протосингелът на Софийска св. митрополия отец Ангел Ангелов.

Журналистът Ангел Бончев пък разказа за идеята на филма, посланието и най-вече личното му впечатление и усещане за св. Лука. Той сподели и вълнението от създаването, а и от самото представяне на този дивен светец. Бончев благодари на Негововисокопреосвещенстви пловдивския митрополит Николай, който му е възложил послушанието да създаде филм за свети Лука Кримски. Притеснен от процесите в здравеопазването и това, че човек е свеждан до клинична пътека и пръстов отпечатък, владиката е пожелал да бъде показано делото на свети Лука и в България като светията да бъде пример за всички лекари и това как те чрез примера на свети архиепископ Лука да се отнасят към страдащите , както светителят хирург наричал своите пациенти.

Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Режисьор призова зрителите да не се хранят, докато гледат филма му

Зрителите да не се отвличат с храна и напитки и да не пречат на останалите с хрупане и мляскане по време на прожекцията на новия му фил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино