Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За трета поредна година Бургас приема фестивала за ново българско кино КИНОВАКАНЦИЯ

11 юни 2024, 14:44 часа • 1253 прочитания

В рамките на три дни, в средата на юни, от 14-и до 16-и, в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика - Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на българското кино с фестивала "Киноваканция?. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документално и анимационно българско кино напълно безплатно.

"Киноваканция" е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите "игрално", "документално" и "анимационно" кино, който среща публиката със създателите на филмите и дава възможност за активен диалог. През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне.

Още: Огромен интерес към ексклузивната гала премиера на "Гунди – Легенда за любовта" в София

Какво да очакваме тази година

В тазгодишната селекция е избрана една обединяващ тема, която се открива във всичките филми, а именно СИЛАТА НА ВОЛЯТА.

Киноваканция

Кадър от филма "Защото обичам лошото време", снимка: Арт Фест

А ето и заглавията на филмите, които ще бъдат показани на "Киноваканция":

"Защото обичам лошото време" - реж. Яна Лекарска

"Чума" – реж. Иван Владимиров

"Киноекстремисти" – реж. Боя Харизанова

"Да летиш с плавници" – реж. Маша Аверина

"Следеният човек" – реж. Димитър Коцев - Шошо

"Балканска черна кутия" – реж. Цветан Драгнев

Анимационен блок – "Следа" – Аспарух Петров, "Обезличаване" – реж. Спартак Йорданов, поредицата анимационни филми, вдъхновени от литературни произведения "Щрих и стих" – прод. Компот Колектив

Късометражен блок – "13 август" – Венцислав Сариев, "Мама умря днес" – реж. Филип Андреев, "Любима" – реж. Майя Виткова – Косев

Още: Онлайн платформа поставя България на видно място сред световните филмови продукции

Специални събития и гости

Разнообразието от жанрове и теми дава възможност на бургаската публика да стане свидетел на истинско кинопиршество. А срещите с екипите, създали филмите, ще осигурят толкова важния разговор за българското кино, ще дадат възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите - да получат обратна връзка за творбите си.

Специални гости на събитието ще бъдат Яна Лекарска, режисьор на "Защото обичам лошото време", Калин Калинов, продуцент на филма; Филип Андреев – от БЪРЪ Филм, продуцент на "Мама умря днес"; Маша Аверина – режисьор на "Да летиш с плавници", младата актриса, изиграла ролята на Елица в "Чума" – Евелина Бибова; и др.

Фестивалът ще отдаде почит на Бургаския театър и работливите и "невидими" негови стълбове – хората зад сцената, прожектирайки филма "Отвъд завесата" на режисьора Слави Димитров. Ще видим кадри с напусналия ни наскоро стожер на театър – Борислав Чакринов.

Организатор на фестивала е Национален филмов център в партньорство с Община Бургас. Вход свободен.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес