200 държави с историческа сделка за отказ от изкопаемите горива, но не всичко е розово

2092
200 държави с историческа сделка за отказ от изкопаемите горива, но не всичко е розово
Снимка: Getty Images

Близо 200 държави сключиха историческо споразумение, в което се призовава страните да започнат преход за отказ от изкопаемите горива. Трудната сделка бе постигната по време на Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г., или COP28.

Още: Зарица Динкова на COP28: Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма

Конфликтът

Резултатът предизвика бурни овации в препълнената пленарна зала - рязък обрат в сравнение с двата дни на напрегнати и денонощни преговори, които противопоставиха привържениците на агресивните действия в областта на климата и производителите на изкопаеми горива като Саудитска Арабия.

По време на преговорите се чуха и оплаквания от страна на развиващите се страни, че богатите държави като САЩ не правят достатъчно, за да им помогнат да преминат към по-чисти енергийни източници.

За първи път - текст, забраняващ изкопаемите горива

Споразумението е първият случай, в който на годишните срещи на върха на ООН по въпросите на климата, провеждащи се от близо три десетилетия, се приема текст, изрично ограничаващ изкопаемите горива.

"Постигнахме промяна на парадигмата, която има потенциала да преосмисли нашите икономики", заяви пред присъстващите председателят на срещата Султан ал-Джабер, главен изпълнителен директор на държавната петролна компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ), цитиран от Politico.

Той предупреди: "Едно споразумение е толкова добро, колкото е добро неговото изпълнение. Ние сме това, което правим, а не това, което казваме".

Още: Кристалина Георгиева: Цената на въглеродните емисии трябва да расте

Но след като аплодисментите заглъхнаха, Ан Расмусен от Самоа - говорейки от името на блок от застрашени островни държави - посочи недостатъците, които те виждат в споразумението. Тя отбеляза, че те не са били в залата, когато организаторите са одобрили сделката.

Конкретните решения

Незадължителният пакт, който е резултат от продължилата две седмици среща на върха за климата COP28 в Дубай, оставя на отделните национални правителства да решат дали и колко бързо да намалят зависимостта си от петрол, природен газ и въглища.

Той оставя много последващи решения да бъдат взети на идните две срещи на върха за климата - догодина в Азербайджан и през 2025 г. в Бразилия.

Снимка: Getty Images

Още: Европейски президенти отказаха снимка с Лукашенко, той намери утеха при диктатора на Зимбабве

Срещата в Дубай се проведе на фона на все повече доказателства, че държавите не намаляват достатъчно рязко замърсяването, което води до затопляне на планетата, за да избегнат нарастващата вълна от екстремни бури, наводнения, горски пожари и други бедствия. През годината глобалните температури достигнаха рекордни стойности.

В компромисния текст, който беше представен рано сутринта на 13 декември след маратонски нощни консултации, страните се ангажират да разработят планове за "отказ от изкопаеми горива в енергийните системи (...) през това критично десетилетие". В него се казва, че тази промяна трябва да се осъществи "по справедлив, организиран и равноправен начин", като целта е нетното замърсяване с парникови газове да се сведе до нула до 2050 г. - "в съответствие с научните данни".

Както почти винаги се случва при този вид споразумения за климата, стъпките, които предлага тази сделка, ще бъдат доброволни.

Дори и така обаче, "това е ясен сигнал, че светът се движи решително към постепенно премахване на изкопаемите горива, ускоряване на възобновяемата енергия и ефективността и справяне със загубата и деградацията на горите", каза Джейк Шмидт, старши стратегически директор по въпросите на международния климат в Съвета за защита на природните ресурси. "Това официално уведомява индустрията за изкопаеми горива, че старият ѝ бизнес модел е в края на живота си".

Още: На срещата за климата: Призив за премахване на изкопаемите горива

Канадският министър по въпросите на климата Стивън Гилбо заяви, че текстът "би могъл да се превърне в историческо споразумение, тъй като разглежда въздействието на замърсяващите и вредни енергийни източници и очертава пътя към енергии, които са по-безопасни и по-надеждни".

"Пакетът не е завършен, но никой текст на ООН не е такъв", каза той. "Като човек, който е в тази сфера от повече от 20 години, виждам визия, около която можем да се обединим".

"Добра новина за света е, че вече имаме многостранно споразумение за ускоряване на намаляването на емисиите до 2050 г. Това включва споразумение между всички страни за отказ от изкопаемите горива", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Недоволство

Някои активисти обаче изразиха разочарование, като заявиха, че са искали в него да се определи конкретна крайна дата, на която държавите да спрат да добиват нефт, природен газ и въглища.

Други заявиха, че богатите държави като САЩ все още отказват да осигурят сериозното международно финансиране, необходимо за подпомагане на развиващите се страни да осъществят прехода.

"Този текст е крачка напред по пътя ни към постепенното спиране на изкопаемите горива, но не е историческото решение, на което се надявахме", заяви Андреас Зибер от групата на активистите за климата 350.org.

"Този текст сам по себе си може да помогне да се избегне катастрофата в Дубай, но не и катастрофата за планетата", каза Том Еванс, политически съветник на екологичния мозъчен тръст E3G.

Както знаете, в България миньорите и енергетиците също изразиха недоволство чрез протести преди няколко месеца заради териториалните планове, предвиждащи затваряне на въглищните централи най-късно до 2038 г.

Още: Над 110 държави подкрепят утрояването на възобновяемите енергийни източници до 2030 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com