2013 г. е била шестата най-гореща в историята

176140
2013 г. е била шестата най-гореща в историята
Снимка: Getty Images / Guliver

Миналата година е била шестата най-гореща в историята, което потвърждава тенденцията за затопляне на климата на Земята, съобщи Световната метеорологична организация, предаде БТА.

"Глобалните температури за 2013 г. съответстват на дълготрайната тенденция на затопляне", съобщи директорът на организацията Мишел Жаро в комюнике. Миналата година се нарежда заедно с 2007 г. на шесто място в класацията на най-горещите години от началото на воденето на статистика през 1850 г. Температурата на земята и на повърхността на океаните е била с 0,5 градуса по Целзий по-висока от средната през 1961-1990 г., сочат данните на Световната метеорологична организация.

Температурите и в двете година са били също с 0,03 градуса по Целзий по-високи от средното през 2001-2010 г., десетилетие, което беше изключително горещо. Най-горещите години в историята са 2005 и 2010 г. Тогава температурите са били с около 0,55 градуса по Целзий над средното.

13 от 14-те най-горещи години в историята са били регистрирани през 21-и век, уточнява организацията. Жаро призна, че темпът на затопляне не е еднакъв във всички страни. Миналата година например е била най-горещата в историята в Австралия, докато в САЩ рекорд е поставен през 2012 г. Но Жаро заяви, че "тенденцията е неоспорима". "Предвид рекордното количество парникови газове в нашата атмосфера глобалните температури ще продължат да нарастват в идните поколения. Нашите действия или бездействия за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и други парникови газове ще определи състоянието на нашата планета за децата, внуците и правнуците ни", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com