X
 
 

Канада забранява пластмасовите чинии, прибори и други изделия

1483 0
Канада забранява пластмасовите чинии, прибори и други изделия
Снимка: iStock/Guliver
Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от 2021 г., съобщи премиерът на страната Джъстин Трюдо, обявявайки това за "глобално предизвикателство" да премахнем бутилките, сламките и найлоновите торбички от океаните, пише AFP.

"Много съм щастлив да обявя, че през 2021 г. Канада ще забрани вредните пластмаси за еднократна употреба от единия до другия си бряг", заяви Трюдо, отбелязвайки, че страната му има уникалния шанс да води световната война срещу замърсяването с пластмаса.

Новата политика ще се основава на научни доказателства и ще включва регулации, близки до тези в Европейския съюз. Сламките, найлоновите торбички, пластмасовите чинийки и прибори ще бъдат сред забранените пластмасови изделия.

Канадците изхвърлят пластмасови отпадъци за 8 млрд. долара годишно. В момента по-малко от 10% от пластмасата в Канада се рециклира, каза канадският премиер.

Той предупреди, че замърсяването на океаните и водните басейни с пластмаса достигна преломен момент.

Европа забранява пластмасовите съдове и прибори от 2021 г.

Европейският парламент одобри забраната за пластмасови продукти за еднократна употреба. 560 евродепутати подкрепиха споразумението с дъ...

"Всички сте чували историите и сте виждали снимките. И за да бъда честен като баща не желая да трябва да обяснявам това на децата си", каза Трюдо.

Всяка година милиони птици и стотици хиляди морски бозайници по света страдат от наранявания или смърт свързани със замърсяване с пластмаса, директно или чрез храната си.

"Как да им обясня мъртвите китове край морските брегове, техните стомаси са пълни с найлонови торби? Как да им обясня, че въпреки всичко ние намерихме пластмаса дори в най-дълбоката точка на Марианската падина?", заяви той.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители