Маските - допълнителната пластмасова заплаха за природата

1878
Маските - допълнителната пластмасова заплаха за природата
Снимка: iStock/Guliver

В допълнение към икономическия колапс, пропуските в образованието и депресията, причинени от самотния живот, се появи още един нежелан и потенциално траен страничен ефект от пандемията на коронавируса: маски, ръкавици, дезинфекциращи кърпички и други животоспасяващи „лични предпазни средства“, наред с други неща, замърсяват околната среда, пише Washington Post.

След избухването на пандемията маските се превърнаха в задължителен предмет в гардероба на американците, особено на брега на Калифорния, където нивото на носене е високо, отбелязва вестникът. Мнозина обаче се отнасят небрежно към новия аксесоар. В резултат на това маските и други предмети се озовават на тротоари, попадат във водоснабдителната система, носят се от вятъра до плажовете и попадат в Тихия океан и неговите заливи. Също така всичко това се случва точно преди традиционния дъждовен сезон, който отмива боклуците на града в морето - той трябва да започне този месец, предава агенция Фокус.

6 начина да преборите депресията покрай Covid-19

Настоящата ситуация не само в страната, но и по целия свят е огромно предизвикателство за психиката на хората. Постоянно биваме заливан...

Много маски, включително най-често срещаната хирургическа маска, съдържат пластмаса, която замърсява океанската екосистема и нарушава морските хранителни мрежи, пише вестникът. Така в ерата на COVID-19 друга форма на масово произвеждан от хората продукт прониква на места, където хората не живеят, подчертава изданието.

„Какъвто и да е продуктът, това е нова, допълнителна пластмасова заплаха“, каза Адам Ратнър, заместник-директор на програмата за природозащитно обучение в Центъра за морски бозайници в Марин Кейп.

Въпреки че досега тази година не е трябвало да се спасява нито едно животно, след като се е заплитало в защитно оборудване, замърсяването е основна грижа, тъй като боклуците в океана представляват най-голям риск за възстановяването на популациите на застрашени морски животни, каза експертът.

Проучване, публикувано миналото лято в списанието Environmental Science&Technology, установява, че 129 милиарда маски и 65 милиарда найлонови ръкавици се използват всеки месец по света, като „значителна част“ от тях се озовават в световния океан.

Всяка година Калифорнийската комисия по крайбрежието провежда доброволно почистване с хиляди доброволци. Събитието, което обикновено отнема един ден, тази година се проведе през целия септември и след приключването му комисията съобщи, че от паркове, потоци, плажове и други обществени места са извозени около 70 хиляди фунта (малко по-малко от 32 хиляди килограма). Около 75% от отпадъците са пластмаса. Това бяха предимно предмети за еднократна употреба като маски, сламки, бутилки с вода и контейнери за храна.

CureVac започва мащабно клинично изпитване на ваксината си срещу Covid-19

Германската биотехнологична фирма CureVac обяви в понеделник, че стартира голямо изпитване на своя кандидат за коронавирусна ваксина. Т...

Изненадващо, маски, ръкавици и други лични предпазни средства бяха класирани на 12-то място от 50 категории рециклирани отпадъци. В държава, в която 80% от океанските отломки идват от сушата, тези предмети никога не са навлизали в океана в такива количества, че да изискват собствена категория.

„Изобщо не трябва да е на земята, трябва да е на лицето ви“, казва Ебен Шварц, мениджър на програмата в Комисията за крайбрежните морски отпадъци. Повечето синтетични материали, особено пластмасите, имат потенциала да отделят химикали в околната среда и в резултат на това да нарушат хранителната верига, каза той.

Както отбелязва вестникът, Калифорния е щат, който се опитва да приеме сериозно замърсяването с пластмаса, понякога с риск да бъде обект на шеги. Например там има закон, който изисква от ресторантите да предоставят пластмасови сламки само при поискване. Тази година обаче депутатите не подкрепиха много по-строго предложение, което ще изисква 75% намаление на пластмасата за еднократна употреба през следващото десетилетие. Най-вероятно законът ще бъде върнат за разглеждане по-късно.

Общините около залива на Сан Франциско са още по-агресивни, отбелязва вестникът. Сан Франциско, Оукланд и Бъркли забраняват пластмасовите сламки, много от които попадат във водата. Еколозите в Сан Франциско изчисляват, че преди да влязат в сила правилата, около милион пластмасови сламки се озовават в залива всяка година. В Бъркли почти всичко, придружаващо храната за вкъщи, от пакети кетчуп до пластмасови прибори, се предлага само при поискване.

Изхвърлените маски и ръкавици до голяма степен подкопаха напредъка, постигнат от тези мерки, посочва Washington Post. „Вече са навсякъде“, оплаква се Гонсало Крус, 62-годишен, който събира боклук по улиците на квартал Фрутвейл в Оукланд. В същото време „всеки ден има все повече и повече“, уверява той.

Български лекар отговори има ли кръвна група, защитена от COVID-19

За кръвните групи се спекулира от март. Различни анализи на данни показват, че една или друга кръвна група имат някакъв ефект, но аз не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com