Огромен ледник се топи и вещае глобална катастрофа

7601
Огромен ледник се топи и вещае глобална катастрофа

Международна група учени са установили, че топенето на ледника Тотен е способно да повиши нивото на Световния океан с два метра и да предизвика глобална катастрофа, става ясно от статия, публикувана в изданието Nature, съобщава Phys.org.

Автори на изследването са учени от Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Анализирайки състоянието на ледниците в Антарктида, те са открили още една потенциална заплаха за човечеството.

Огромен ледник се откъсна от Гренландия

От ледника Якобсхавн на най-големия в света остров Гренландия се откъсна огромен къс замразена вода. Айсбергът се движи в посока пролив...

Става дума за огромния ледник Тотен, който по размери е съпоставим с територията на Франция. Учените са установили, че солената вода е започнала интензивно да топи долната му част, а съответно е започнал да се руши и неговият връх.

Според Мартин Сийгърт от Лондонския имперски колеж критичният праг още не е преодолян, но е почти невъзможно процесът да бъде спрян. Учените са изчислили, че интензивното топене на този ледник ще повиши нивото на водата в океана с 2-2,9 метра.

Авторите на изследването прогнозират, че до края на текущия век жителите на големите крайбрежни градове ще трябва да построят високи защитни съоръжения. Друг вариант е стотици милиони хора да бъдат принудени да се преселят на други места.

Учените са на мнение, че ледникът Тотен вече се е топил преди няколко милиона години в периода на глобално затопляне. Но този процес според тях е бил нещо като репетиция за предстоящата глобална катастрофа.

Ледовете на Антарктида може да изчезнат за по-малко от 100 години

Ледовете на Антарктида може да изчезнат към 2100 година, ако темповете на топене запазят наблюдаваната днес динамика, става ясно от док...

"Ледникът Тотен е дремещ гигант", заключава директорът на Центъра за полярни наблюдения и моделиране Анди Шепърд от университета на Лийдс.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com