Разкриха тайната на дъждовните капки

223059
Разкриха тайната на дъждовните капки
Снимка: Изток-Запад

Физиците разбраха защо дъждовните капки достигат своите размери не за няколко дни, както предсказвало компютърно моделиране, а за по-малко от час.

Физици от Израел, Русия и Финландия разкриха загадката на появата на дъждовните капки, като разглеждали техните зародиши в условията на турбулентност.

Издирват семейството, което изчезна при пороите край Винево

Водолази са издирвали семейството, което изчезна при пороите край село Винево в община Минерални бани. Снощи мостът край селото пропад...

Предмет на изследването на учените станала така наречената клъстеризация – процес на бързо натрупване на капките и нарастването на техните размери в областите между вихрите на въздуха, обяснява един от авторите – почетния професор от катедрата по обща физика на Московския физико-технически институт Михаил Либерман (също професор към шведския институт по теоретична физика NORDITA).

Клъстеризацията е позната на учените от няколко десетки години, но досега не са успявали да я обяснят с помощта на експериментални данни. Всички предишни опити за компютърно моделиране показвали, че нарастването на капките от един до сто микрометра би отнело стотици часове, дори дни, но реално дъждовните облаци се изливат във валежи много бързо.

Физиците изучили клъстеризацията в турбулентност не при обичайни условия (когато целият облак е с еднаква температура), а при появата на макроскопичен градиент на температурата (когато единият край на облака е нагрят по-силно от друг).

Изчисленията показали, че тази разлика в температурите, която се наблюдава в реални облаци, е достатъчна за ускоряване на процеса на клъстеризация хиляди пъти. Това позволява да се обясни падането на валежите.

Валежите постепенно ще отслабват, максималните температури ще са между 15° и 20°

Днес минималните температури между 9° и 14°. Ще има значителна облачност с превалявания, но валежите постепенно ще отслабват, ...

Според Михаил Либерман „увеличението на локалната концентрация на зародишите капки хиляди пъти води до увеличение на честотата на сблъсъци между капките милиони пъти (пропорционално на квадрата на концентрацията)“.

При сблъсъците капките се сливат с капки с по-голям размер. Те последователно растат в резултат на всеки сблъсък на две капки, после след сблъсъка на две по-големи и в резултат времето на нарастване от един до петдесет микрона се съкращава само до десет минути.

Така учените вече се сдобили с теоретичен модел, който се съгласува с това, което се наблюдава в реалността.

Работата на учените ще бъде публикувана в сп. Atmos. Chem. Phys., а с достъпната ѝ версия можете да се запознаете тук.

Автомобили газиха наред пешеходци в дъжда в София

Автомобили газиха наред пешеходци в поройния дъжд в София. Мъж и жена бяха отнесени от кола на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Кн...

Още интересни материали можете да намерите на megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com