Рядко явление запечатаха на небето

20720
Рядко явление запечатаха на небето

На 20 октомври Томас Ашкрафт от Ню Мексико (САЩ) видял на снимка на облак нещо необичайно. Той успял да запечата краткотрайно светлинно явление (TLE) – син стартер, който излизал от върха на бурен облак.

Подобни явления рядко се запечатват от Земята, съобщава Spaceweather.com.

Царство на гръм и мълнии (ГАЛЕРИЯ)

Далаският фотограф Кели Дилай (Kelly DeLay) обожава лошото време. За него колкото повече небето прилича на предвестник на апокалипсис, ...

Оскар ван дер Велде от проекта по изучаване на мълниите към Политехническия университет на Каталуния пояснява, че сините стартери представляват електрически разряди, излизащи от върховете на бурни облаци и способни да достигнат стратосферата – височината им понякога достига 26 километра.

Те са открити през 1995 година, когато е изяснено, че стартерите се отличават от сините струи, достигащи 35-40 км височина. Сините стартери са по-къси и ярки от сините струи.

Оттогава не е имало толкова много съобщения от очевидци – по-скоро за образуването на този феномен се изискват специфични условия, освен това те могат да бъдат закрити от близки облаци, а на големи разстояния синята и лилавата светлина се разсейват в атмосферата.

Сините стартери и сините струи са "роднини" на спрайтовете, друг вид необичайни мълнии. Спрайтове може да се видят доста по-често, те се появяват при силни бури на височина 50–130 километра.

Две хиляди кадъра страшни мълнии в секунда (ВИДЕО)

Пътник в автомобил в Южна Дакота (САЩ) е запечатал уникални кадри на мълнии, докато пътувал от Рапид Сити до Уол. Благодарение на висо...

Фактически спрайтовете могат да достигат границите на Космоса, в съседство с полярните сияния, метеорите и сребристите облаци, което ги прави истински космически природни явления.

Изучаването на всички краткотрайни светлинни явления е започнато едва през 90-те години на миналия век с апаратура, разположена в планините, но досега данните за тези явления не са много, те са слабо изучени – най-добре се заснемат от орбита, тъй като това позволява да се наблюдават мълниите, които се появяват на голяма височина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com