С какво най-често е замърсено Черно море?

6386
С какво най-често е замърсено Черно море?
Снимка: WIND2WIN

Кампанията за „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и през 2019 г., категорични са сърфистите, преминали от Дуранкулак до Резово по море за 3 дни през септември

Най-често наблюдаваните плаващи отпадъци в Черно море са пластмасовите. Това потвърди изследване, проведено между 18 и 27 септември под ръководството на д-р Димитър Беров. Той беше един от двамата морски биолози, които придружиха с моторна лодка сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, от сърф училище Акаша по време на тяхното предизвикателство WIND2WIN.

Нено Димов: Не можем да забраним вноса на стари коли

„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Е...

В началото на септември двамата сърфисти преминаха със силата на вятъра 300-километровото разстояние между Дуранкулак и Резово за 3 дни и общо 24 часа и 15 минути, прекарани на вода. WIND2WIN e първото прекосяване на източната граница на България с уиндсърф и представлява истинско изпитание за тялото и духа. Целта на предизвикателството беше да се привлече внимание върху каузата „Черно море – свободно от пластмаса“.

„Проблемът със замърсяването на Черно море с пластмаса е сравнително нов и слабо проучен. При изследвания от лятото на 2017 г. установихме, че микропластмасите във водите му са не са по-малко от тези в Световния океан. Знаехме, че има такова замърсяване, но нямахме представа, че е чак в такива мащаби“, добавя д-р Димитър Беров. Целта на екипа от учени е да продължи изследванията на плаващите пластмаси от последните години.

При наблюденията между 18 и 27 септември 2018 г. в крайбрежните води се откриват значително по-малко плаващи отпадъци, отколкото при предишното изследване, проведено през август 2017 г. За сметка на това пък биолозите наблюдаваха увеличени количества пластмасови предмети, отложени по плажове и скални брегове, от което може да се заключи, че обичайните находки в открито море са транспортирани до брега от силните ветрове и вълнение с посока към българския бряг на Черно море, характерни за месец септември.

Според редица съвременни изследвания пластмасите са отпадъците, които най-трудно се разграждат. През лятото основните замърсители по нашите плажове са предмети за еднократна употреба, оставени или изхвърлени от туристи, които попадат и в морските води – бутилки, капачки, найлонови пликове и други продукти от бита ни – фасове, пластмасови чаши и опаковки. (European Environmental Agency – Marine LitterWatch Data. Community: Independent / Black Sea NGO Network)

Водосборният басейн на Черно море обхваща 22 страни. Само от Дунав годишно в него попадат 11.6 милиарда пластмасови предмети по-големи от 5 мм, чието общо тегло възлиза на 532.4 тона (Van der Wal et al. 2015:51). Към тях се добавят още 2.17 милиарда микропластмасови частици под 5 милиметра година (Van der Wal et al. 2015:51) като в крайна сметка 85% от всички морски отпадъци попаднали по българските плажове нашата акватория са от пластмаса.(A. Simeonova et al. 2017:112)

От днес човечеството живее на "екологичен кредит", алармира WWF

От днешния ден (1 август) човечеството изчерпва запасите си от природни ресурси за годината. За това алармира природозащитната организа...

Според прогнозите 70% от морските отпадъци се утаяват на дъното, 15% остават да плават в морския стълб или на морската повърхност, а 15% стигат до крайбрежието. (OSPAR Commission 2007:13).

Как можем да помогнем за справяне с проблема?

Желаещите да помогнат за наблюденията на крайбрежните води и Черноморските плажове могат да „осиновят“ плаж по българското крайбрежие и да организират мониторинг на замърсяването с отпадъци по него, обяснява д-р Димитър Беров от екипа на WIND2WIN. Полезно за целта е приложението Marine Litter Watch на Европейската агенция по околната среда (EEA).

Други възможности са участие с доброволчески труд в кампаниите за почистване и наблюдение на замърсяването на българското крайбрежие, както и опознаването на проблема и приетите мерки за мониторинг в България и ЕС и настояването по скоро да се приемат промени в законодателството, които да ограничат ползването на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Усилията на сърфистите от Акаша и екипа на WIND2WIN в кампанията „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и през следващата 2019 г. година с различни инициативи, които тепърва предстои да бъдат оповестени. Очаква се в началото на 2019 г. да бъде готов и документалният филм, проследяващ целия ход на предизвикателството и дейностите на изследователския екип.

Букурещ раздава ваучери за еко коли

Кметството на Букурещ планира да раздаде 5000 „еко-ваучера" на стойност по 9000 леи всеки (3783 лв.) за закупуване на нови незамъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com