Ще спаси ли изкуствената миграция изчезващите видове?

4374
Ще спаси ли изкуствената миграция изчезващите видове?
Снимка: Getty images

Глобалното затопляне на климата заплашва от изчезване много от животинските видове и растения. Изкуствената миграция би могла да се превърне в едно от възможните решения за спасяването им, но част от учените имат своите опасения. 

Какво е изкуствена миграция

Изкуствената миграция е процес, при който определен вид под наблюдението на учените се преселва на нова територия. Такъв експеримент е проведен през 2022 г. в югозападна Австралия. В блато, в близост до град Пърт са преселени 41 блатни  костенурки. В природата от този вид са останали около 70 - почти всички са  загинали заради глобалното затопляне. Блатата, в които са живели по-рано, са пресъхвали. Затова специалистите от университета в Западна Австралия ги преместват на ново място.

Още: Нанков: Трябва да се съобразим с реалността и климатичните промени

Това е четвъртият етап от проекта за изкуствена миграция на блатните костенурки. Животните ще достигнат репродуктивна възраст след 10-15 години, а резултата от експеримента ще може да бъде оценен, едва когато костенурките дадат потомство.

На всички животни ли може да помогне изкуствената миграция

Според учените дори методът да докаже ефективността си, това не означава, че той ще е универсален. Преди всичко изкуствената миграция е много скъпа. Костенурките се проследяват със специални устройства, прикрепени на черупките им. За целта е построена радиокула в блатото. В бъдеще учените смятат да наблюдават животните с помощта на следи от ДНК или регистрирайки звуците, които те издават. 

Още: Как дълбочинните океански течения регулират климата на планетата

Снимка: Getty images

Друг проблем е, че много от видовете не могат да бъдат преместени без това да нанесе щети на други. Преместените животни може да се отразят отрицателно на местната фауна и това вече се е случвало.

Печалният опит със зайците

Най-известния и разрушителен пример са зайците. В края на XVIII век те са развъдени за месо и до втората половина на XIX не са били пускани в дивата природа. Но през 1859 г. в една от фермите пускат 24 европейски зайци за ловуване. 10 години по-късно тези животни стават огромен проблем за страната и природата.  Според учените именно зайците стават причина за измирането на много видове животни, както и за ерозията и изсушаването на почвата. 

Още: Каква е отговорността на политическите лидери за климатичните промени

Вирус като оръжие срещу зайците

Властите използват лисици (естествения враг на зайците), но те започват да ловуват други представители на австралийската фауна. Към 1950 г. популацията на зайци в Австралия наброява 600 млн. След това властите разпространяват вирус, който унищожава 500 млн. от зайците, но останалите изработват имунитет. Сега в Австралия има около 200 млн. зайци. През последните 30 години австралийските власти се опитват да създадат нови вируси, които от едната страна да намалят популацията им, а от друга - да не е опасен за другите видове.

Снимка: Getty images

Още: 1 милиард жертви на климатичните промени прогнозира научен доклад

Други пречки за изкуствената миграция

Отчитайки тези факти учените се отнасят скептично към идеята за изкуствената миграция на видовете, но скоростта на климатичните промени е  такава, че за много от тях това е единственият начин да оцелeят. 

Освен възраженията на учените има и други пречки за проектите, свързани с изкуствената миграция. Като цяло тази методика не се смята за основна и властите не са склонни да я одобряват. През последните години властите в САЩ и Канада разработват стандарти, като и процедури, които позволяват да се прилага изкуствената миграция. 

Друг важен въпрос остава съгласуването на мерките, свързани с изкуствената миграция с населението в регионите, където се планира да се преместят животните. 

Още: Как микроводораслите помагат в борбата с климатичните промени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com