Скрити под водата. Подводни гори са два пъти по-големи от Индия

11960
Скрити под водата. Подводни гори са два пъти по-големи от Индия
Снимка: iStock

Знаем много за най-големите наземни гори, разположени в Амазонка, Борнео, Конго и други части на света. Трудно е обаче да си представим, че под водата в океана има загадъчни гори, които са станали дом на много морски видове, пише Science Alert.

Край бреговата линия на Южна Африка се намира Голямата африканска морска гора, докато Австралия се гордее с Големия южен риф около южните си части. Но не само тук – учените смятат, че общата площ на океанските гори, скрити от човешките очи, е два пъти по-голяма от площта на Индия.

Подводните гори се състоят от много морски водорасли, които могат да достигнат десетки метри височина. Учените са изследвали редица подводни гори и са установили, че подобно на наземните гори те се състоят от различни видове – от по-големи до малки.

Едни от най-големите растения в подводните гори са гигантските водорасли и морският бамбук. Тези растения се състоят от пълни с газ структури, които работят като малки балони и им позволяват да създават огромни плаващи навеси.

Други представители на океанската гора разчитат на големи стъбла, които им позволяват да се задържат изправени. А в Големия южен риф в Австралия се срещат златни водорасли, които образуват своеобразен „килим“ на морското дъно.

В своето изследване учените се опитали да изчислят каква територия покриват океанските гори – трудна задача. Спътниците не могат да правят измервания на дълбочини, където се срещат подводни джунгли, така че учените трябвало да разчитат на хиляди различни записи и анализи.

В крайна сметка те успели да симулират подводното разпространение на океанските гори – оказало се, че общата им площ е между 6 и 7,2 милиона квадратни километра, което е повече от Амазонка и два пъти по-голямо от Индия.

По време на проучването учените успели също така да открият, че подводните гори са много по-продуктивни от бързорастящите култури като ориз и пшеница. Според предварителните оценки на изследователите океанските гори произвеждат от 2 до 11 пъти (в зависимост от района) повече биомаса на единица площ от тези култури.

Но океанските гори са не само загадъчни и красиви, но носят и ползи. Учените смятат, че цялата площ на подводните насаждения е в състояние да абсорбира същото количество въглероден диоксид като горите на Амазонка. В бъдеще учените се надяват да разберат как подводните гори могат да смекчат ефектите от изменението на климата и може би дори да помогнат за забавяне на глобалното затопляне.

Освен това учените виждат полза от тези подводни плантации за решаване на хранителната криза – темпът на растеж на горите в океана в бъдеще може да даде тласък на развитието на специални ферми за морски водорасли.

Учените са забелязали, че горите в океана са подложени на безпрецедентен стрес – 2400 гигатона парникови газове, които вече сме отделили, са погълнати от океана. Изследователите вече са забелязали, че край бреговете на Австралия, Канада и САЩ площите на морските гори постепенно се съкращават, което води до загуба на биоразнообразие.

В същото време топенето на морския лед и повишаването на температурите на водата в други региони показват, че в близко бъдеще там ще се разширят площите на морските гори. Учените са стигнали до извода, че именно тези морски обитатели ще играят ключова роля в решаването на климатичните проблеми в бъдеще.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Първата "тройна" Ла Ниня през този век прогнозират метеоролозите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com