Учени: Лятото на 2014 г. ще бъде най-горещото в историята

217755
Учени: Лятото на 2014 г. ще бъде най-горещото в историята
Снимка: Getty Images / Guliver

Предстоящото лято на 2014 г. ще е най-топлото, откакто се записват температурите, предупреждават учени пред британския вестник „Дейли мейл". Те оценяват шанса това да се случи на 75%.

Според тях времето е свързано с течението "Ел Ниньо". То се получава, когато водите на Тихия океан при Екватора са необичайно топли, което може да доведе до резки промени в океанските течения и вятъра по целия свят. В изследване, публикувано в научното издание "ПНАС", немски учени твърдят, че са в състояние да прогнозират тенденциите за "Ел Ниньо" с една година напред, а не за шест месеца, както досега.

2013 г. е била шестата най-гореща в историята

Миналата година е била шестата най-гореща в историята, което потвърждава тенденцията за затопляне на климата на Земята, съобщи Световн...

Учените от университета в Гисен направили прогнозата си чрез отразяване на връзките между температурите в района на "Ел Ниньо" и останалата част на Тихия океан. Те използвали този метод вместо картографирането на температурата на водата в източната част на Тихия океан. При него се постига прогноза за 6 месеца напред, тъй като се влияе от духащите около Екватора ветрове. Използвайки новия метод, учените успешно са предвидили, че през изминалите две години няма да има събития, свързани с "Ел Ниньо". Прогнозират обаче да има такива през втората половина на годината. Според тях предстоящото лято ще е най-горещото в историята.

Климатологът Тим Барнет обаче не е съгласен. "Методите, използвани от германските учени, са остарели и ме върнаха в 80-те и 90-те години", заявява той пред "Лайвсайънс". Други експерти твърдят, че новият подход анализира само статистическите модели на температурата вместо физиката на моретата или атмосферата. По тяхно мнение тези данни винаги могат да се намерят, ако се търси достатъчно. "Рискът от Ел Ниньо през втората половина на 2014 г. се е увеличил, но със сигурност не е гарантиран към този момент", казва Андрю Уоткинс, ръководител в Бюрото по метеорология на Австралия. Той добавя, че прогнозите за лятното време ще се изяснят през второто тримесечие на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com